Johannis újabb mandátumra készül: „Dragneának el kell tűnnie a politikai életből”

Nincs mit keresnie a politikai életben a büntetett előéletű, korrupcióért első fokon elítélt Liviu Dragneának – jelentette ki szombat délután a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökéről Klaus Johannis, aki néhány órával korábban közölte azt is, hogy jelölteti magát a jövő évi elnökválasztáson.

Az államfő irracionálisnak nevezte az elnökük mögé felsorakozó PSD-sek magatartását. „A második elítélése után Dragneának egyszerűen el kellene tűnnie a politikai életből. Dragnea erre nem hajlandó. A PSD-sek nem fogják fel, hogy haza kellene küldeniük az elnöküket, és ez a súlyosabb” – mondta Johannis.

Az államfő szombat reggel a 40 éves érettségi találkozójára érkezett egykori nagyszebeni iskolájába, a német tannyelvű Samuel von Bruckenthal főgimnáziumba. Ekkor jelentette be az újságíróknak: szilárd elhatározása, hogy indul egy újabb elnöki mandátumért a következő elnökválasztáson.

Néhány órával meg is magyarázta, miért érezte szükségesnek a szándéka bejelentését. „A felmérések szerint az emberek nem bíznak a politikai osztályban. Ebből kiindulva úgy gondoltam, hogy a bejelentésem érdekes vonatkoztatási pont lehet. Egyeseket bátoríthat, másokat elkedvetlenített. Világossá akartam tenni a szándékaimat. Úgy gondolom, hogy a PSD-ben nem örülnek a bejelentésemnek” – fogalmazott Klaus Johannis.

Az államfő megerősítette, nem tart a felfüggesztésétől. Közölte, még mindig tanulmányozza annak az alkotmánybírósági határozatnak az indoklását, amely a DNA főügyészének leváltására kötelezte. Hozzátette: reméli, hogy a jövő heti bizalmatlansági indítvány sikeres lesz, és a PSD-ALDE kormány megbukik.

Kapcsolódók

Kimaradt?