Politikai elemzők: „ellentámadásra” készül Liviu Dragnea

A bíróság által első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt, az ország legbefolyásosabb politikusának tartott Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök nem fog lemondani, hanem „ellentámadásba” lendülve próbál majd jogerős felmentéséért és hatalma megőrzéséért harcolni – vélik a román médiában megszólaltatott elemzők és a pénteki lapokban megjelent véleménycikkek szerzői, pártszimpátiáiktól függetlenül.

Ion Alexandru, a szociálliberális kormánykoalícióhoz közel álló Jurnalulban azt hangsúlyozza, hogy a háromtagú bírói tanácsban is megoszlottak a vélemények, az egyik bíró Dragnea felmentését kérte. A szerző szerint a Dragneát börtönbüntetésre ítélő másik két bíró nem vette figyelembe azt az alkotmánybírósági döntést, amely szerint csak törvények – nem pedig alacsonyabb rangú jogszabályok – megszegése minősül hivatali visszaélésnek.

A titkosszolgálatok és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) állítólagos összefonódását évek óta bíráló Ion Cristoiu publicista az Evenimentul Zilei hasábjain azt írta: sejtette, hogy az „ellenérdekek” miatt Dragneát nem fogják felmenteni, de azt nem feltételezte volna, hogy ilyen látványos – három és fél év letöltendő – börtönbüntetést szabnak ki rá egy „tyúklopásért”, miközben az állami vagyont alaposan megdézsmáló hangzatos korrupciós perek vádlottjai megússzák kétéves büntetéssel. A szerző szerint Dragnea csak lemondásával tudná pártját megmenteni, amelynek szerinte egy „sebzett”, a börtöntől rettegő, irányvesztett elnök vezetésével nincs esélye a jobboldali elnök, az ellenzék, az utcai tüntetők és nyugati kormányok támadását kivédeni.

A kormánykoalícióval szemben kritikus Digi24 hírtelevízióban megszólaltatott Cristian Pîrvulescu politológus a PSD ellentámadását, Klaus Johannis államfő felfüggesztését nevezte a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Emlékeztetett: volt már arra példa 2012-ben, hogy amikor a PSD akkori elnöke, Victor Ponta plágiumbotránya miatt került szorult helyzetbe, egy még nagyobb botrány előidézésével, Traian Băsescu államfő felfüggesztésével hárította el a pártvezér esetleges lemondását felvető médiaérdeklődést.

A politológus szerint ez a forgatókönyv nemcsak feledtetné a Dragneával szembeni ítéletet, hanem jó eséllyel meg is változtatná azt. Ha ugyanis a PSD-nek sikerül akár néhány napra is félreállítani az igazságügyi törvények kihirdetését hátráltató Johannist, az ideiglenes államfő azonnal hatályba léptetheti a btk. és eljárásjog módosításait, aminek alapján a fellebbviteli tárgyaláson a bírák kénytelenek lesznek felmenteni a PSD vezérét a vádak alól.

Liviu Avram, az ellenzéki hangvételű Adevărul főszerkesztő-helyettese is arra számít a Digi24-nek nyilatkozva, hogy a Dragnea elleni ítélet csak erősíti a PSD eltökéltségét, hogy – a tavaly januári óriástüntetéseket kiváltó, és emiatt visszavont – 13-as számú sürgősségi kormányrendelet mintájára ismét megpróbálkozzék egy azonnal hatályba lépő jogszabállyal módosítani a btk-t, a Dragnea-ügyben szereplő kárnál magasabb küszöbértéket állapítva meg a hivatali visszaélés büntethetősége számára.

A Digi24 által megszólaltatott Mircea Cărtărescu író, illetve Cristian Tudor Popescu publicista úgy értékelte: a Dragnea ellen kimondott ítéletnek az ügy jogi vetületein túlmutató üzenete van, mégpedig az, hogy a román igazságszolgáltatás megőrizte függetlenségét, és a politikai befolyás alá vonását célzó, másfél éve tartó „ostrom” ellenére sem sikerült megfélemlíteni.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?