Három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Liviu Dragneát

Három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon Liviu Dragnea PSD-elnököt csütörtökön a legfelsőbb bíróság hivatali visszaélésre való felbujtásért. A bírák elrendelték a korábbi felfüggesztett ítélete letöltését is. Az ellenzék a politikus lemondását követeli. A kisebbik kormánypárt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu szerint Liviu Dragneát megilleti az ártatlanság vélelme. Péntek délutánra összehívták a Szociáldemokrata Párt végrehajtó bizottságát. Cikkünk folyamatosan frissül.

A közokirat-hamisításra való felbujtás vádja alól felmentették a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét. A 3 év és 6 hónap szabadságvesztésről szóló büntetést a bíróság összevonta a referendum-perben kiszabott 2 év felfüggesztett börtönbüntetéssel, a felfüggesztett szabadságvesztést pedig letöltendőre módosította, így a végleges ítélet 3 év 6 hónap letöltendő börtön. Ezt az ítéletet két bíró támogatta a háromtagú testületből, a harmadik Liviu Dragnea felmentését kérte. 

Ugyanebben a perben legfelsőbb bíróság megszüntette az eljárást Liviu Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana ellen. Floarea Alesut, a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezérigazgatóját 3 év, 7 hónap és 20 nap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság. A per többi vádlottját 1-től 3 évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.  

Liviu Dragneát ebben bűnvádi perben hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolták. Azért állították korábban bíróság elé, mert 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, a vád szerint az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, aki nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezetének dolgozott.

A politikust 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Orban: Dragneának minden tisztségéről le kell mondania

Liviu Dragneának minden politikai és köztisztségéről le kell mondania, miután másodszorra is elítélték - véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban.  Szerinte a PSD vezetője veszélybe sodorja a romániai demokráciát és az ország nemzetközi megítélését, ezért minden tisztségétől meg kell válnia. A liberális pártelnök ugyanakkor felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy ha Dragnea nem mond le, "határolódjanak el a Románia számára az abszolút rosszat" jelentő személytől, és szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt. 

Az USR is követeli a távozását

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is követeli, hogy Liviu Dragnea mondjon le a képviselőház elnöki tisztségéről. "Elfogadhatatlan, hogy egy kétszeresen elítélt bűnöző képviselje Romániát, és töltse be az ország egyik legfontosabb vezető tisztségét. A legfelsőbb bíróság mai döntése bizonyítja, hogy a román igazságszolgáltatás megőrizte függetlenségét, dacára annak, hogy az elmúlt másfél évben hatalmas nyomást gyakorolt rá Liviu Dragnea és a Szociáldemokrata Párt" - olvasható az USR csütörtöki közleményében. 

Az USR szerint a bíróság ezzel az ítéletével véget vet annak az időszaknak, amikor Dragnea "teleormanizálta" az országot. "Ennek a bűnözőnek semmi keresnivalója nincs a parlament vezetőségében és semmilyen más köztisztségben, a PSD-nek pedig fel kell hagynia az igazságügy Dragnea kezdeményezte megsemmisítésével. Egy bűnöző által vezetett pártnak nincs legitimitása, hogy megváltoztassa az igazságszolgáltatás legfontosabb törvényeit, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy alárendelje az ügyészeket és megfélemlítse a bírákat" - közölte Dan Barna, az USR elnöke. 


Tomac: a politikában mindennek van határa

Liviu Dragnea nem maradhat a képviselőház élén, még akkor sem, ha az ítélet első fokon született meg, hiszen "a politikában mindennek van határa" - jelentette ki a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Eugen Tomac. "A PSD-nek ki kell jönnie a zsákutcából, amelybe belefutott. Habozás nélkül le kell mondania arról, hogy egy olyan politruk (szovjet politikai tiszt - szerk. megj.) vezesse őket, aki teljhatalomra törekszik. Románia harmadik legfontosabb embere nem lehet egy kétszeresen elítélt személy. A politikában mindennek van határa!" - írta Tomac a Facebook-oldalán. 

Cioloş: Dragneának el kell hagynia a közéletet

Liviu Dragneának "el kell hagynia a közéletet", egy kétszeresen elítélt politikus nem maradhat az ország élén - közölte Dacian Cioloş volt miniszterelnök. "Egy olyan politikus, akit kétszer elítéltek, nem maradhat Románia élén, hogy tovább diktálja az állam büntetőpolitikáját. Az ország érdekében, hogy fennmaradjon a törvényes és erkölcsi rend, a képviselőház elnökének le kell mondania minden hatalmáról. Lemondása esélyt adna a hatalmon lévőknek, hogy felhagyjanak a manipulálással, az erőszakkal, Románia polarizálásával, hogy minden áron megvédjenek egy kiskirályt" - írta Cioloş a Facebookon.

A volt kormányfő azt írta, "van esély arra, hogy Románia visszatérjen a normális kerékvágásba". "Új politikai osztályra van szükségünk. Egy őszinte, jóérzésű, szakértő osztályra. Vissza kell találnunk erkölcsi tartásunkhoz. Meg kell állítanunk ezt a hajszát, hogy politikusok megmentésére módosítunk törvényeket" - szögezte le Cioloş.

Ponta: az igazságszolgáltatás lemossa a PSD szégyenét

Egy évvel ezelőtt a PSD parlamenti képviselőit Liviu Dragnea „traumatizálta” és „megalázta”, hogy szavazzák meg a Grindeanu-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, ma viszont az igazságszolgáltatás „lemossa az akkori szégyenüket” - így kommentálta a Facebookon Victor Ponta volt miniszterelnök Liviu Dragnea elítélésének hírét.

A PSD volt elnöke azt is kifejtette, hogy amikor „igazságtalanul” megvádolták, ő lemondott tisztségéről, hogy megmentse a Szociáldemokrata Pártot, a kormányt és a román társadalom jogszabályrendszerét. „Miután másodszor is elítélték, Liviu Dragneának vissza kell vonulnia, ha érdekli a PSD, a kormány és Románia sorsa” – olvasható Ponta bejegyzésében.

A PSD főtitkárát sokkolta az ítélet

„Abszolút félelmetesnek” nevezte a PSD főtitkára, Codrin Ştefănescu a legfelsőbb bíróságnak a Dragnea-perben hozott ítéletét. „Hozzá sem tudok szólni. Nincs semmilyen előkészített válaszom erre a döntésre, lett volna egy a felmentés esetére, ami számomra természetesnek tűnt volna. Csak azt tudom mondani, hogy még nem tértem magamhoz a hír okozta sokkos állapotból, az ítéletről pedig kijelenthetem: abszolút félelmetes” – nyilakozta a politikus az Agerpresnek.

Ştefănescu elmondta, a pártban egyeztetni fognak egy határozott álláspont kialakításáról. Megjegyezte: a PSD-ben nem sokan számítottak ilyen ítéletre. Hozzátette: ez az első fokú döntés, másodfokon „még nagyon sok minden történhet”.

Tăriceanu: Dragneát megilleti az ártatlanság vélelme

A jogerős ítélet kimondásáig Liviu Dragneát megilleti az ártatlanság vélelme - reagált a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu a szociáldemokrata pártelnök büntetőperében hozott ítéletre.

Tudomásul vette az ítéletet, ez azonban első fokú döntés, ami azt jelenti, hogy a jogerős ítéletig Liviu Dragneát megilleti az ártatlanság vélelme - mutat rá közleményében Tăriceanu.  A szenátus elnöke kifejtette: az ALDE és a PSD továbbra is kitart azon intézkedések szükségessége mellett, amelyek "biztosítják az igazságszolgáltatás reformját", és "véget vetnek a párhuzamos állam ártalmas befolyásának".

Dăncilă: a PSD-ALDE-kormány egységes marad

Megszegik az alkotmányt, az uniós irányelveket és a Velencei Bizottság jogi normáit azok, akik a jogerős ítélet kimondása előtt Liviu Dragnea lemondását kérik – közölte csütörtök este Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A PSD ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő kormányfő szerint a Dragnea ügyében hozott ítélet azt igazolja, hogy "Romániában még tetszőlegesen alkalmazzák a törvényeket". Dăncilă közleményében rámutatott: a PSD-elnököt a büntető törvénykönyv egyik olyan cikkelyébe foglalt bűntett miatt ítélték el, amelyet egy alkotmánybírósági határozat értelmében módosítani kell, hogy hozzák összhangba az alaptörvény előírásaival.

"Egy demokratikus államban a bizonytalanságnak nincs helye az igazságszolgáltatásban, és amíg az alkotmánybíróság bizonyos döntéseit egyes bírák betartják, mások nem, csak arra tudunk gondolni, hogy a fellebbezés után nem tartják fenn ezt az ítéletet" - idézte Dăncilát a PSD közleménye.

A miniszterelnök közölte: bízik Liviu Dragnea ártatlanságában, és támogatásáról biztosítja mind a pártelnöki, mind a képviselőházi elnöki tisztségében. Hozzátette, a PSD-ALDE-kormány egységes marad. „Ugyanazokkal a célkitűzésekkel, vállalásokkal és elszántsággal megyünk tovább" – nyomatékosította a kormányfő.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?