banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kivizsgálást kérnek a SRI-vel kötött titkos megállapodás aláírása ügyében

Kivizsgálást kér a legfőbb ügyészségtől a legfelsőbb bíróság elnöke, Cristina Tarcea annak kiderítésére, hogy történt-e hamisítás a legfőbb ügyészség, a legfelsőbb bíróság és a Román Hírszerzőszolgálat (SRI) közötti együttműködési megállapodásának aláírásakor.

A legfőbb ügyészségnek küldött megkeresésben Cristina Tarcea rámutat: a megállapodás titkosságának feloldása és a dokumentum közzététele után a legfelsőbb bíróság volt elnöke, Nicolae Popa jelezte, az ő kézjegye szerepel ugyan az egyezményen, de ő nem írta alá azt, mivel 2009. szeptember 1-jétől nem látta el a tisztségével járó feladatkörét. Múlt heti találkozójuk alkalmával Popa azt mondta, nem vett részt a megállapodás aláírását megelőző semmiféle tárgyaláson, és nem is jelölt ki senkit, aki az általa akkor vezetett intézményt képviselte volna ezen – állítja Tarcea, hozzátéve, mivel emiatt felmerül a gyanú, hogy hamisítás történt a három intézmény közötti megállapodás aláírásakor, ki kell vizsgálni ennek körülményeit.
A legfelsőbb bíróság elnöke rámutat továbbá: az intézmény archívumában nem találtak olyan dokumentumokat, amelyek tisztáznák az egyezmény aláírásának körülményeit, vagy információkkal szolgálnának az azt megelőző vagy követő tárgyalásokról. Cristina Tarcea megjegyzi továbbá, a legfelsőbb bíróság humánerőforrás-osztályán található iratok értelmében Nicolae Popa munkaviszonya 2009. szeptember 14-étól szűnt meg, a hónap első kilenc munkanapjára még bért kapott. 
Tarcea szerint azt is megállapították, hogy 2009. szeptember 1-je és 14-e között több olyan rendeletet adtak ki, amelyen Nicolae Popa aláírása szerepel. 

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?