Lemondott Simina Tănăsescu elnöki tanácsadó

Benyújtotta lemondását szerdán Elena-Simina Tănăsescu elnöki tanácsadó - tájékoztat az elnöki hivatal. Lépésének előzménye, hogy egyes vádak szerint rajta keresztült nyomást gyakorolt az államfő az alkotmánybíróság egyik tagjára.

Az elnöki hivatal a Tănăsescu távozásáról szóló szerdai közleményében ismét cáfolt azt a vádat, hogy Klaus Johannis volt tanácsadója megpróbált nyomást gyakorolni Petre Lăzăroiu alkotmánybíróra, akivel múlt héten volt egy találkozója.

„Az ezzel kapcsolatos vádak hamisak, mivel azonban megengedhetetlen, hogy a közvéleményben az a gyanú éljen, miszerint megkíséreltek beavatkozni az alkotmánybíróság tevékenységébe, illetve hogy ne essen csorba az Államelnöki Hivatal intézményének megítélésén, Elena-Simina Tănăsescu benyújtotta lemondását” - olvasható a közleményben.

Petre Lăzăroiu alkotmánybíró pénteken azt nyilatkozta: Simina Tănăsescu találkozóra, és megmutatta neki a VeDem Just Alapítvány államfőnek küldött igénylését, amelyben a szervezet az alkotmánybíró menesztését kéri az államfőtől. Lăzăroiu rámutatott, az államfőnek nem tartozik a hatáskörébe az alkotmánybírák leváltása, tudomása szerint azonban az elnök mégis egy ilyen rendelet kibocsátására készül.

Szerinte mindez ürügyként szolgálhat az államfőnek arra, hogy tovább halogassa Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltását, amire alkotmánybírósági döntés kötelezi. "A közvéleménynek tudnia kell, hogy (...) itt nem rólam van szó, én nem számítok ebben az egyenletben. (...) Ha ez megtörténik, az elnöknek lesz egy oka azt mondani, hogy amíg nem tisztázódik Lăzăroiu mandátumának kérdése, nem adja ki a Kövesi menesztésére vonatkozó rendeletet" - fogalmazott akkor Lăzăroiu.

Hozzátette, jó viszonyban van Simina Tănăsescu elnöki tanácsadóval, nem gyanúsítja azzal, hogy megpróbált nyomást gyakorolni rá. "Nem. Ő ezt civilizált módon közölte velem, én pedig tudomásul vettem. (...) Várom az elnök rendeletét" – jelentette ki.

Az elnöki hivatal pénteken válaszként közölte: valóban sor került csütörtökön egy találkozóra Simina Tănăsescu és Petre Lăzăroiu között, előbbi átadott két szakkönyvet az alkotmánybírónak, majd beszéltek a VeDem Just szervezet igényléséről is, "ez azonban két alkotmányjogban jártas szakember közötti beszélgetés volt, az Államelnöki Hivatal intézményének bevonása nélkül". "Következésképpen valótlan és teljesen alaptalan minden olyan feltételezés, amely szerint nyomásgyakorlás történt" - nyomatékosította a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?