Nyomást gyakorolt az elnöki hivatal az egyik alkotmánybíróra?

A Velencei Bizottsághoz fordul az alkotmánybíróság a taláros testület egyik tagja, Petre Lăzăroiu és Simina Tănăsescu államfői tanácsadó közötti találkozó ügyében.

Petre Lăzăroiu azt nyilatkozta vasárnap este az Antena 3 televízió műsorában, hogy a találkozót követően egyeztetett kollégáival, és arra a következtetésre jutottak, hogy a Velencei Bizottsághoz fordulnak az ügyben.

"Mindannyian azt mondták, hogy ezzel a nyilvánosság elé kell állni. Ők is megértették, hogy vészhelyzet van. (...) Kezdetben azt akartuk, hogy még aznap értesítsük a Velencei Bizottságot, de aztán hétfőre halasztottuk" - fogalmazott Lăzăroiu.

Az alkotmánybíró pénteken azt nyilatkozta, találkozóra hívta őt Klaus Johannis államfő egyik tanácsadója, Simina Tănăsescu, és megmutatta neki a VeDem Just Alapítvány által az államfőnek küldött igénylést, amelyben a szervezet a menesztését kéri az államfőtől. Lăzăroiu rámutatott, az államfőnek nem tartozik a hatáskörébe az alkotmánybírák leváltása, tudomása szerint azonban az elnök mégis egy ilyen rendelet kibocsátására készül. Szerinte mindez ürügyként szolgálhat az államfőnek arra, hogy tovább halogassa Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltását, amire alkotmánybírósági döntés kötelezi.

"A közvéleménynek tudnia kell, hogy (...) itt nem rólam van szó, én nem számítok ebben az egyenletben. (...) Ha ez megtörténik, az elnöknek lesz egy oka azt mondani, hogy amíg nem tisztázódik Lăzăroiu mandátumának kérdése, nem adja ki a Kövesi menesztésére vonatkozó rendeletet" - fogalmazott Lăzăroiu.

Hozzátette, jó viszonyban van Simina Tănăsescu elnöki tanácsadóval, nem gyanúsítja azzal, hogy megpróbált nyomást gyakorolni rá. "Nem. Ő ezt civilizált módon közölte velem, én pedig tudomásul vettem. (...) Várom az elnök rendeletét" - mondta.

Az elnöki hivatal cáfol

Az Államelnöki Hivatal pénteki közleményében leszögezte: valóban sor került csütörtökön egy találkozóra Simina Tănăsescu és Petre Lăzăroiu között, előbbi átadott két szakkönyvet az alkotmánybírónak, majd beszéltek a VeDem Just szervezet igényléséről is, "ez azonban két alkotmányjogban jártas szakember közötti beszélgetés volt, az Államelnöki Hivatal intézményének bevonása nélkül".

"Következésképpen valótlan és teljesen alaptalan minden olyan feltételezés, amely szerint nyomásgyakorlás történt" - nyomatékosítja a közlemény. Ebben ugyanakkor hangsúlyozzák, Simina Tănăsescu elnöki tanácsadó pihenőszabadságát tölti, mivel oktatói tevékenységet folytat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?