A gyermekbántalmazás jelenségét szorítaná vissza a kolozsvári önkormányzat

Közel kétezer eurós önrésszel járul hozzá Kolozsvár önkormányzata ahhoz az Európa-szintű kétéves programhoz, amelynek célja a gyermekbántalmazás és a gyermekelhanyagolás visszaszorítása.

A pénz a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság (DASM) önrésze, amely egy 7 700 eurós európai támogatással egészül ki. Az összeg átutalásáról június 15-i ülésén döntött a kolozsvári tanácsosi testület.

Oláh Emese, az RMDSZ kolozsvári alpolgármestere elmondta, a gyermekekkel, a fiatalokkal, a nőkkel illetve más csoportokkal szembeni erőszak az alapvető emberi jogok semmibe vétele.

„Meg kell értenünk azt, hogy nemcsak a bántalmazottak testi és pszichikai egészsége forog kockán: az abúzusnak negatív kihatása van a társadalom egészére nézve. A Szociális és Egészségügyi Igazgatóság egy olyan programban vehet részt, amely most a gyerekekre összpontosít. A DASM munkatársai olyan tapasztalatokat, eszközöket kapnak, amelyek segíthetnek nekik hatékonyabban felderíteni gyermekbántalmazással vagy elhanyagolással kapcsolatos eseteket Kolozsváron, és a megelőzésre koncentráló munka is sikeresebben mehet végbe” – mondta a szociális ügyekkel megbízott alpolgármester.

A program, amelyben a DASM is részt vesz, az EU több országában egyidejűleg zajlik 2018 és 2020 között. Teljes költségvetése közel 803 ezer euró, amelynek oroszlánrészét az Európai Unió biztosítja. A programhoz szükséges támogatást egy közintézményekből, oktatási intézményekből és civil szervezetekből álló ciprusi, romániai, görögországi, franciaországi, spanyolországi és bulgáriai konzorcium igényelte.

Kapcsolódók

Kimaradt?