FRISSÍTVE- Első fokon felmentették Sebastian Ghiţát az egyik perében

FRISSÍTVE: A legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette Sebastian Ghiţă üzletembert abban a perében, amelyben több volt rendőrségi és ügyészségi vezetővel együtt került a vádlottak padjára. Az ítélet nem jogerős.

Első fokú ítéletében a bíróság visszavonta a Sebastian Ghiţă elleni letartóztatási parancsot, és egy 54 millió lejes óvadék visszaszolgáltatásáról is döntött. A politikus-üzletember több mint egy évvel ezelőtt menekült Szerbiába. Ellene összesen öt bűnvádi per vagy bűnvádi eljárás van folyamatban.

A csütörtöki bírósági döntés Ghiţát a következő vádak alól mentette fel: kétrendbeli megvesztegetés, befolyás vásárlása, pénzmosás, zsarolás és kétrendbeli, nem a nyilvánosságnak szánt információk felhasználása, valamint jogosítvány nélkül való gépkocsivezetés. A tárgyalóteremben felolvasott bírósági feljegyzés rámutat, a tettek, amelyekkel a volt képviselőt vádolták, nem léteznek, vagy nem rendelkezik ezekről a büntető törvénykönyv. 

Ugyanebben az ügyben a bírák úgy döntöttek, hogy a többi vádlottat is felmentik, mert az elkövetett tettek nem léteznek, vagy nem rendelkezik ezekről a büntető törvénykönyv. Az ügyben érintett volt Liviu Mihail Tudose, a Ploieşti-i Ítélőtáblai Ügyészség volt főügyésze, Viorel Dosaru, a Prahova Megyei Rendőr-főkapitányság volt parancsnoka, Constantin Ispas rendőrtiszt és Aurelian Constantin Mihăilă, a Ploieşti-i Ítélőtáblai Ügyészség volt helyettes főügyésze is. 

A DNA szerint 2013 júniusa és 2014 tavasza között Sebastian Ghiţă rábírta Liviu Mihail Tudosét és Viorel Dosarut, hogy bizalmas információkat osszanak meg vele a Ploieşti-i Ítélőtáblai Ügyészség által kivizsgált egyik ügyről, amelyben olyan cégvezetők is érintettek voltak, akikkel a képviselő üzleti kapcsolatban állt.  Cserében Sebastian Ghiţă azt ígérte Dosarunak és Tudosénak, hogy segíti őket funkciójuk megtartásában, valamint további vezető tisztségek megszerzésében. 

Kicsoda Sebastian Ghiţă?

Sebastian Ghiţă üzletember, a kormánykoalícióhoz közeli Romania TV hírtelevízió tulajdonosa, 2012-ben a Szociáldemokrata Párt színeiben szerzett képviselői mandátumot, politikai karrierjében fontos szerepet játszott Victor Ponta volt miniszterelnökkel ápolt baráti kapcsolata. 2015-től kezdődően azonban a DNA több bűnvádi eljárást is indított ellene, küszöbön álló letartóztatása elől pedig 2016 decemberében - a rendőrségi felügyeletet egy országúti üldözés során sikeresen "lerázva" - Szerbiába menekült.

Ghiţă később, külföldön bujkálva hazaküldött videóüzeneteiben azt állította magáról, hogy korábban közeli kapcsolatot ápolt a titkosszolgálati vezetőkkel, akik szerinte a DNA-ra gyakorolt befolyásuk révén önkényesen döntenek arról, hogy kit távolítsanak el a közéletből a korrupcióellenes harc ürügyén. Tavaly januárban Ghiţă "leleplezéseit" egy kegyvesztett ember bosszújának tartották, és ezzel hozták összefüggésbe Florian Coldea hírszerző altábornagy tartalékos állományba helyezését.

Toader: a kiadatási kérelem továbbra is érvényes

Nincs jogi alapja a Sebastian Ghiţă kiadatására vonatkozó kérelem visszavonásának – nyilatkozta pénteken Tudorel Toader igazságügyi miniszter.
Az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozó Toader kifejtette: jelenleg érvényben van a Szerbiában tartózkodó Sebastian Ghiţă elleni kiadatási kérelem, amelynek visszavonására egyelőre nincs jogi alap.
A legfelsőbb bíróság csütörtökön mentette fel Sebastian Ghiţă volt képviselőt, valamint az ügyben érintett volt vezető ügyészeket és volt rendőrparancsnokokat is.
 

Kapcsolódók

Kimaradt?