A PNL elnöke a PSD nagygyűléséről: sok hűhó semmiért

Sok hűhó semmiért - így jellemezte Ludovic Orban, Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által a „demokrácia és a jogállam védelmében” meghirdetett szombat esti nagygyűlést.

Az ellenzéki politikus június 9-e úgy fog megmaradni a románok emlékezetében, mint a nap, amikor Simona Halep megnyerte a Roland Garrost, a többi esemény mellékes. Megjegyezte: elsősorban a totalitárius rendszerek sajátja, hogy a hatalmon lévő pártok nagygyűléseket szervezzenek.

„A világ egyetlen demokratikus rendszerében sem fordult még elő, hogy a hatalmon lévő pártok a visszaélések ellen szerveztek volna tüntetést. A visszaéléseket csakis a hatalmon lévők követhetik el. Eszerint, a legtöbb visszaélést éppen azok követik el, akik a tegnap este ez ellen tiltakoztak. Kissé mazochistáknak tűntek, hisz saját visszaéléseik ellen tiltakoztak” - fejtegette Orban.

Úgy fogalmazott: „elképzelhetetlen aberrációk” hangzottak el a nagygyűlésen, hiszen a jelenlegi kormánypártok képviselői írták alá titkos együttműködési megállapodásokat a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), nekik volt „nem megfelelő” viszonyuk a titkosszolgálat embereivel.

A politikus szerint a nagygyűlésnek az volt a célja, hogy elkobozza az ellenzék szimbólumait: a kormánypalota előtti teret, amelyen hosszú ideje zajlanak korrupcióellenes tüntetések, a román zászlót, a #Rezist jelszót, és nem utolsó sorban nyomást próbáltak gyakorolni az igazságszolgáltatásra.

Orban úgy véli: a nagygyűlés időzítése azzal függ össze, hogy a legfelsőbb bíróságnak június 8-án kellett volna ítéletet hirdetnie Liviu Dragnea korrupciós perében. Szerinte a demonstráció azt a célt is szolgálta, hogy a PSD egyfelől nyomást gyakoroljon az államfőre a korrupcióellenes főügyész leváltása kapcsán, másrészt nyomást gyakoroljon azokra parlamenti képviselőkre is, akik esetleg nem támogatják a Dragnea-vonalat, és megszavaznának egy bizalmatlansági indítványt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?