PSD-s nagygyűlés: a tiltakozóakciók városa lesz két napig Bukarest

Tizenhárom különböző köztéri megmozdulást engedélyezett Bukarest Főpolgármesteri Hivatala szombatra: a PSD nagygyűlésére az ország különböző megyeiből érkezők mellett vonulnak még a szélső jobboldali Új Jobboldal (Noua Dreaptă) szimpatizánsai, illetve a melegek jogaiért küzdők a Bucharest Pride-on. A korrupció öl (Corupția Ucide) ellenzéki mozgalom vasárnapra hirdetett tiltakozóakciót. Mozgalmas hétvége elé néz Bukarest.

Bukarest Főpolgármesteri Hivatala nyilvánosságra hozta azt a listát, amelyen a szombatra jóváhagyott köztéri rendezvényeket sorolják fel – tájékoztatott a Mediafax . Ezek között vannak művészeti-kulturális események, gyermekeknek szánt rendezvények, ugyanakkor összegyűlnek azok is, akik Románia Moldovai Köztársasággal való egyesülését támogatják. Felvonulnak többek között azok, akik Bukarest egyik városrészének korszerűsítését mozdítanák elő, de lesz sportesemény és bábszínház is szombaton a fővárosi köztereken.

Nem vonulhatnak egyszerre a kormánypártiak és ellenzékiek

Bukarestben szombaton csak a konzervatív értékeket valló szélsőjobboldal, illetve a szexuális kisebbségek jogait védők vonulhatnak szinte egymást követő időintervallumokban, más-más útvonalon. A két felvonulás egyetlen közös pontja az Egyetem tér, ahol mindkét tábor megfordul majd. Az Új Jobboldal „normalitás menetének” nevezett demonstrációja 13 órakor kezdődik és egy órával a Bucharest Pride kezdete előtt kellene véget érnie. Az előbbire 300, az utóbbira pedig 4000 résztvevőt várnak.

Véget sem ér a Bucharest Pride, amikor 20 órakor megkezdődik a kormány székhelyéül szolgáló Victoria palota előtti téren a Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a hozzá csatlakozó Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) szimpatizánsainak kétórásra tervezett nagygyűlése, amelyen a tervek szerint 30 ezren vesznek majd részt.

Az engedélyezett események kapcsán Bukarest Főpolgármesteri Hivatala megjegyezte: valamennyit a törvényes előírásokat követve hagyták jóvá, az esemény jelzett időpontja előtt legkevesebb három nappal benyújtott kérelmek alapján. Ebben az okiratban a szervezőknek a rendezvény időtartama mellet a résztvevők hozzávetőleges létszámát, illetve a felvonulás útvonalát és a szervezési kérdésekért felelősök nevét is közölniük kellett.   

A hivatal továbbá még azt is megjegyzi, hogy nem lehet a hatóságokat csupán „értesíteni” egy köztéri megmozdulásról – ezzel pedig arra a protesztakcióra utalt, amelyet ugyancsak szombati időponttal, a PSD nagygyűlésével egyszerre terveztek a #rezist mozgalom ellenzéki szimpatizánsai. „Legyen nagyon világos: a Victoriei téren a #rezist aktivistái által bejelentett napi tiltakozás lesz 18 és 23 óra között. Ennek következtében a sokszoros büntetőjogi vizsgálatnak alávetett, elítélt bűnöző, Liviu Dragnea csupán ezen az időtartamon kívül szervezhet nagygyűlést, vagy más helyet keres magának, elsőként otthon, Teleormánban” – áll az ellenzékiek Facebook-bejegyzésében, amely szerint a sajátjukat leszámítva minden más akció illegális a Victoriei téren.

Egy másik ellenzéki csoportosulás, A korrupció öl (Corupția Uncide) nevű mozgalom lemondott korábbi szándékáról, hogy szombatra szervezze tiltakozóakcióját. Ugyancsak közösségi oldalon jelezték, hogy vasárnap fognak felvonulni a kormányhatalom ellen. „Bár mi békésen tiltakoztunk volna, célunk pedig az lett volna, hogy ironikusan megvilágítsuk a nagygyűlés indokait, illetve párbeszédet folytassunk a résztvevőivel, mégis a jelenlétünk elkerülhetetlen konfliktusokhoz vezetne. Ez pedig lehetőséget teremtene a PSD-nek, hogy áldozatként tüntesse fel magát” – indokolták a tiltakozás szervezői akciójuk elnapolását, vasárnapra való beütemezését.

Egymásnak ugrottak a politikusok

„Nem félemlítenek meg minket,  és nem teszünk le a nagygyűlésről, amelyen szimpatizánsaink még többen, még nagyobb meggyőződéssel vesznek majd részt” – jelentette ki Liviu Dragnea PSD-elnök arra reagálva, hogy Ludovic Orban nemzeti liberális pártelnök azt nyilatkozta: lasszóval toborozzák a kormánypárt szombati megmozdulásának résztvevőit, amelyről egy PSD-s helyi elöljáró is hasonlóan vélekedett

Hozzátette: a szociáldemokratáknak arról is tudomásuk van, hogy különböző személyeket próbálnak becsempészni a tömegbe, akiket aztán a televíziók megszólaltathatnak lefizetett résztvevőkként. „Senkit nem kényszerítünk a részvételre. De mindenki jöhet, aki tapasztalt már különböző visszaéléseket, hogy ezeket a nagygyűlésen szabadon elmondja” – vélte Dragnea, aki arra kérdésre, hogy ki bujtogat a PSD ellen, azt mondta, hogy „a párhuzamos állam”.

Klaus Johannis államelnök a szociáldemokraták szombatra tervezett demonstrációjáról, azt mondta: “nevetséges és tisztán populista megközelítés”. „A nagygyűlés a tiltakozás egyik formája, ez pedig egy demokráciában természetesen kapcsolódik a kormányzással elégedetlen ellenzékhez és a civil társadalomhoz. Egyetlen normális társadalomban sem társítják a nagygyűlést a hatalmon lévőkkel, akiknek minden eszközük – a kormány, a parlament – megvan ahhoz, hogy megoldják az ország gondjait” – magyarázta az államelnök.

A címpalfotó forrásai: DW/informateca.ro

Kapcsolódók

Kimaradt?