Nyugdíjba vonult a legidősebb munkakönyves alkalmazott

Száz és fél éves korában nyugdíjba vonult az a Zsil-völgyi juhpásztor, akit életében először 90 éves korában alkalmaztak munkakönyvvel. Munkaadója, Emil Părău közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy a Ştefan apó néven ismert százéves pásztor, Ştefan Gros azért vonult nyugdíjba, mert már nem tudta megfejni a juhokat. 

A hivatalos iratok alapján Ştefan Gros csak 10 és fél évet dolgozott munkakönyves alkalmazottként, de valójában egész életében juhpásztor volt. Munkaadója, Emil Părău elmondta, előbb az idős férfi fiát alkalmazta, de ezt követően az apa megkereste, kérve, hogy vegye igénybe az ő szolgálatait is. „Alig hittem el, hogy soha nem alkalmazták munkakönyvvel. Alkalmaztam, de amikor betöltötte a 96. életévét, azt mondtam: elég volt, különben is lejárt a szerződése. Elment munkanélküli segélyre, de három hónap múlva visszajött, mondván, hogy nem tud otthon ülni, szeretne ismét dolgozni. Újra munkaszerződést írtam alá vele, 100 éves koráig. Miután ezt a kort is hat hónappal meghaladta, nyugdíjba ment” – idézte fel a történteket az alkalmazó. 

Emil Părău elmondása szerint környezete sokat tanult az idős Zsil-völgyi juhásztól, többek közt azt, hogy az embernek az a legfontosabb, hogy szeresse a munkáját. Tapasztalata szerint Ştefan apó szalonnán, birkahúson, túrón él, a tőle ajándékba kapott szalámit nem ette meg. 

Ştefan Gros jelenleg otthonában él, a Hunyad megyei Magyarbrettyén. Utóbb a pünkösdi ünnepségen jelent meg, ahol néhány percig táncolt a helybéliekkel. Tervezi, hogy június 24-én részt vesz a Szent Iván-napi ünnepségen, Petrozsényben. 

Kimaradt?