Korrupcióellenes román civilszervezet alapítója lett az év európai embere

Florin Bădiță, a Corupția Ucide civilszervezet alapítója nyerte el az év európai embere elismerést.

A díj jelöltjeire előbb az Euronews oldalán lehetett szavazni öt kategóriában (az év vezetője, embere, vállalkozója, innovátora és vezérigazgatója), majd szakértői zsűri döntött a győztes személyéről.Az év embere kategória jelöltjei közül Florin Bădiță kapta a legtöbb szavazatot, 38,6 százalékot, a következő helyen Fekete –Győr András magyar politikus és aktivista végzett 19 százalékkal, a harmadik helyen pedig Barbara Nowacka lengyel politikus és aktivista 16,8 százalékkal.

A 29 éves Florin Bădiță a bukaresti Colectiv klubban kitört, 64 áldozatot szedő tűzvész után alapította a Corupția Ucide civilszervezetet. A szervezet célja a romániai korrupció elleni harc, fő fóruma pedig a Facebook. A Corupția Ucide az elmúlt másfél évben Romániában szervezett utcai tüntetések zömének szervezésében részt vett.

Florin Bădiță korábban a Forbes 30 év alatti jogvédőket összesítő harmincas listájára is felkerült, amelyen olyan fiatalok szerepeltek, akik a szerkesztők szerint az európaiak jobb jövőjéért dolgoznak.

A többi négy kategória győztesei: Emmanuel Macron francia államelnök az év vezetője, Edyta Kocyk lengyel vállalkozó az év CEO-ja, Boyan Slat holland feltaláló az év vállalkozója és Imre Krisztián, a vakok tájékozódását segítő Extended Visual Assistant (EVA) projekt alapítója és vezetője az év innovátora.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?