Újra az alkotmánybíróságon a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény

Ismét az alkotmánybíróság elé kerül a bírák és az ügyészek jogállásáról szóló 2004/303-as törvény. A jogszabály legfrissebb módosításai ellen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a legfelsőbb bíróság is kifogásokat emelt.

Mint ismert, a parlamentnek legutóbb éppen egy alkotmánybírósági határozat miatt kellett ismét módosítania a törvényen. A PNL hat új előírást támadott meg a taláros testületnél.

Az ellenzéki párt érvei szerint ezek egy része esetében a módosítások törvényes határidejét is túllépték, másoknál a Szociáldemokrata Párt (PSD) - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) „nagyon alacsony szintű megoldásokat erőltetett át”, amelyek „homályosak, és nélkülözik az előreláthatóságot egy következő alkalmazáskor”.

A legfelsőbb bíróság szerint a törvény új változata homályos megfogalmazásokat tartalmaz, amelyek nyomán több előírása „nyilvánvalóan ellentmond” az érvényben lévő jogszabályoknak, nincs összhangban az alkotmánybíróság döntéseivel, és nem felel meg az alkotmány törvényekkel szemben támasztott követelményeivel.

Kapcsolódók

Kimaradt?