Asztalos Csaba parlamenti meghallgatását kéri az USR

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kéri az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, Asztalos Csaba meghallgatását a nők és férfiak esélyegyenlőségével foglalkozó parlamenti bizottságban.

Az alakulat szerint tisztázni kell, hogy az intézmény bizonyos közelmúltbeli döntéseit befolyásolták-e politikailag vagy sem. Az USR hétfői közleménye értelmében a CNCD elnökének magyarázattal kell szolgálnia arról, hogy milyen eljárás alapján és milyen kritériumok figyelembe vételével döntöttek azokban az ügyekben, amelyek közbeszéd tárgyát képezték az utóbbi időben. A legutóbbi ilyen eset Klaus Johannis államfő megbírságolása a büntetőügyesek kifejezés használata miatt - mutat rá a közlemény.

Iulian Bulai USR-s képviselő, a parlament nők és férfiak esélyegyenlőségével foglalkozó bizottságának alelnöke szerint a diszkriminációellenes tanács elnökének, Asztalos Csabának meg kell győznie majd a testület tagjait arról, hogy a CNCD döntéseit nem befolyásolták politikailag.

"A CNCD legutóbbi döntései alapján a közvélemény akár azt gondolhatná, hogy ez az intézmény a cenzúra eszközévé vált a Szociáldemokrata Párt számára. Ezért tartjuk fontosnak tudni, hogy milyen eljárás alapján hoznak döntést az egyes ügyekben" - mondta Bulai.

Az USR közleménye emlékeztet, Viorica Dăncilă miniszterelnök esetében úgy döntött a CNCD, hogy nem minősül diszkriminációnak az a kijelentése, amelyben pejoratív értelemben használta az autisták szót, illetve Şerban Nicolae PSD-s szenátort is csak figyelmeztetésben részesítették, miután nyilvánosan sértegette Cosette Chichirău USR-s képviselőt.

"Cristian Tudor Popescu újságírót ellenben megbüntették, amiért Dăncilă kormányfő hajviseletét a galléros páviánéhoz hasonlította. (...) Összehasonlításképpen: Mihai Tudose miniszterelnököt felmentették azon nyilatkozata ügyében, amelyben azt mondta, hogy azok a székelyek, akik ki merészelik tűzni a székely zászlót a közintézményekre, maguk is ott fognak majd lógni mellettük. Tekintetbe véve az ezen esetekben született döntéseket, kérjük a CNCD vezetőjét, magyarázza el, milyen kritériumok alapján határoz az intézmény a büntetésekről" - áll még a közleményben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?