Johannis: ezekkel a PSD-sekkel nem lesz semmilyen decentralizáció

A forradalom óta egyetlen kormánynak sem volt elég bátorsága ahhoz, hogy végigvigye a decentralizációt - jelentette ki szombaton Balázsfalván Klaus Johannis államfő, aki hozzátette: meg van győződve arról, hogy ez a kormányzat sem teszi meg, mert minden forrást központilag próbálnak saját kezükben tartani.

Az államfő véleménye szerint négy évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy tesznek egy határozott lépést a decentralizáció felé, de - politikai okokból - erre nem került sor. „Most, ezekkel a PSD-sekkel nem lesz semmilyen decentralizáció, mert messziről látszik, hogy a forrásokat saját kezükben, a központban akarják tartani, hogy aztán kedvük szerint osztogassák. Márpedig a decentralizáció nem csak azt jelenti, hogy engeded a polgármesternek vagy a megyei tanácselnöknek, hogy eldöntsön valamit, pénzt is kell hozzá rendelni. Tehát, egy pénz nélküli decentralizáció szemkiszúrás, hamis decentralizáció” – szögezte le az államfő.

Johannis szerint a decentralizáció a helyi közigazgatás modernizálásához vezet. „Ez volt a meggyőződésem akkor is, amikor polgármester voltam, és azóta is ezzel maradtam. (...) Decentralizáció nélkül elakadunk a félúton. A polgármester tudja, mit akar csinálni a településén, az iskolaigazgató tudja, mi lenne jó az intézményében. Fogják meg egymás kezét és menjenek a miniszterhez, hogy engedélyt kérjenek, hogy jót tegyenek a közösségüknek? Nem hiszem, hogy ez természetes dolog. Tehát a decentralizációnál a döntéshez pénzt is kell adni” – nyilatkozta az államfő.

Johannis szerint a bértörvénnyel mindenki veszített. „A Szociáldemokrata Párt (PSD) kitalálta, hogy több pénzt ad az embereknek. Csakhogy pénz nem volt. S akkor honnan vettek el? A helyi közösségektől. Ez egy hibás, nagyon-nagyon igazságtalan eljárás. Ezt nem így kell csinálni. A jólétet nem úgy teremtik meg, hogy papíron fizetésemelést adnak az állami alkalmazottaknak. A jólét onnan ered, hogy a helyi közösségek gazdagabbak lesznek. Márpedig ezt nem lehet kormányhatározattal elrendelni. Nem vagyunk már a kommunizmusban, amikor volt valaki, aki azt hitte mindenhez ért és építette az arany jövőt (...), nem szeretném, ha ezt megismételnénk. Azt szeretném, hogy egy valós demokráciánk legyen, ahol a helyi dolgokban helyi, a központi dolgokban központi szinten döntenek, ésszel és tárgyalások után, nem egy ember fejével, aki azt hiszi, hogy mindenki másnál okosabb. Így soha nem működtek a dolgok és ezután sem fognak” – foglalta össze Klaus Johannis.

Kimaradt?