Viorel Ştefan: az ANAF-nál minden rendben van

Jó irányba haladnak a dolgok az Országos Adóhivatalban (ANAF) – mondta Viorel Ştefan Klaus Johannis államelnök korábbi aggályaira reagálva. A miniszterelnök-helyettes szerint 2018 első négy hónapjában 11,8 százalékkal nagyobb volt a begyűjtött jövedelem, mint egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban.

„2018 minden hónapjában több jövedelem gyűlt be, mint a tavaly ugyanebben az időszakban. A jövedelem januárban 8,8 százalékkal, februárban 17,4 százalékkal, márciusban 5,4 százalékkal, áprilisban pedig 17,2 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly. Elmondhatjuk tehát, hogy az ANAF-nál a dolgok jó irányba haladnak” – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes, aki szerint a növekedés a januári 8,8-ről az áprilisi 17,2 százalékra változott. Összességében pedig az első négy hónapban, 11,8-os növekedésről lehet beszélni, azaz a tavalyi 68,4 milliárd helyett idén 76,5 1 milliárd gyűlt be Viorel Ştefan szerint.

A miniszterelnök-helyettes szerint a márciusi bevételek azért voltak alacsonyabbak, mert abban a hónapban mintegy egymilliárd euró áfát igényeltek vissza a cégek, és ez látszik a márciusi költségvetés végrehajtásán.  Viorel Ştefan azt is elmondta: a jövedelmi adóból az év első négy hónapjában 8,2 milliárd lej gyűjt be, ami 18,2 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi 10 milliárd lej. Véleménye szerint ez azzal magyarázható, hogy 2018. január 1-jétől a jövedelmi adó 16-ról 10 százalékra csökkent. 

Az Európai Unió alapjaiból lehívott összegekről is beszélt Viorel Ștefan. Szerinte az év első négy hónapjában Románia ötmilliárd lejt hívott le, ami 28 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi összeghez képest. A 2013 - 2017-es időszakot tekintve 2016-ban voltak a legalacsonyabbak az ilyen jellegű bevételek a miniszterelnök-helyettes elmondása alapján. Klaus Iohannis államelnök korábban azt mondta erről, hogy az európai alapok lehívása a jelenlegi kormány kudarcának tekinthető.  Hozzátette: a bevételi oldalon a tervezett összeg 37 százalékánál, a kiadási oldalon 43 százalékánál tart Románia, és elfogadhatatlan, hogy az európai uniós alapok nem szerepelnek a kormány prioritásai között.

A címlapfotó forrása: Mediafax

Kapcsolódók

Kimaradt?