80 éves korig dolgozni jó ötlet vagy megalázó?

Meghökkentő elképzeléssel állt elő egy dán professzor, amivel nyomban a helyi újságok címlapjára is került, megrökönyödést kiváltva: 80 évre emelné a nyugdíjkorhatárt, cserébe heti 25 órát, vagyis naponta csak 5 órát kellene dolgozni. Jutna idő a családra, és senki nem lenne túlhajtva.

old woman working

James Vaupel szerint egyre jobban öregszik a társadalom, a mostani elképzelések szerint ezért ösztönözni kell a gyermekvállalást, és át kell alakítani a társadalombiztosítás rendszerét, különben a mostani 30-as korosztálynak már nem lesz, aki kitermelje a nyugdíját.

A professzor azonban ennél is tovább ment. Úgy véli, a mai tizenévesek nyolcvanéves korukban is tudnak majd dolgozni, így itt húzná meg a nyugdíjkorhatárt. Cserébe 25 órás lenne egy munkahét.

A Bors több mint tíz embert kérdezett meg errôl az utcán, heten azonnal igent mondtak az ötletre. A pszichológus szerint nem is annyira ördögtől való a professzor felvetése.

Old man working

Csehák Hajnalka pszichológus a saját praxisában is tömegével tapasztalja, hogy erejük teljében lévő emberek betegek, depressziósak lesznek nyugdíjasként.

Elszigetelődnek, elárvulnak, kirekesztve érzik magukat. Ezzel szemben a mai 30-as, 40-es korosztályba tartozók olyan sokat dolgoznak, hogy nem jut idejük a magánéletükre. – Mivel egy mai hatvan-, de sokszor hetvenéves ember is sokkal aktívabb, mint harminc évvel ezelőtt, pszichésen és fizikálisan is jót tenne, ha rövidebb lenne a napi munkaidő, és tovább dolgoznánk – állítja a pszichológus.

Kimaradt?