A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház bővítésére és korszerűsítésére pályáznak

A kötelező 2 százalékos pályázati önrész helyett közel kilencszeresét vállalta be a megyei tanács, hogy az egészségügyi szakemberek összeállította igénylista minden tétele legyen lefedve.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház modernizálása mondhatni szívügye a megyei tanácsnak s ennek érdekében élnek is minden pályázati lehetőséggel, legyen szó akár  határokon átnyúlókról, akár hazaiakról. A 2017-2020–as Regionális Operatív Program (POR) egészségügyre vonatkozó tengelye mentén (melybe összesen 35 egészségügyi intézményt választottak be, köztük a szatmárnémeti kórházat is) a sürgősségi osztályt szeretnék területileg és eszköztárilag bővíteni, korszerűsíteni, 7,8 millió lejből.

„A sürgősségin évente átlagosan 60 000 beteg fordul segítségért, s remélhetően a pályázat sikeres elbírálását követően a korszerű gépeknek köszönhetően gyorsabb diagnózisban és ellátásban részesülnek. Ezért is vállaltuk be, hogy a kötelező 2 százalékos, 136 000 lejnyi pályázati önrész helyett saját költségvetésből 1,2 millió lejjel támogatjuk, lefedve az egészségügyi szakemberek összeállította igénylista minden tételét. Nem húztunk ki egyetlen kérést sem a lajstromból, hiszen ők a szakemberek, ők tudják pontosan mire van szükségük a gyógyítás érdekében” – fogalmazott Pataki Csaba tanácselnök. 

Ha a pályázat nyertesnek bizonyul – s ennek igencsak nagy az esélye, hiszen az adminisztratív szűrőn már sikeresen szerepelt  – a sürgősségi osztály felszereltsége 22 hónap alatt nem csak  egy teljesen korszerű computer tomográffal (CT), multifunkciós betegőrző monitorral,   programozható, infúziós gyógyszeradagoló pumpákkal, speciális ágyakkal bővül majd, de jelenlegi területe is kibővül egy 400 négyzetméteres, egyemeletes épületszárnnyal, lehetővé téve hogy teljesen elkülönítsék a gyermek és a felnőtt sürgősségi osztályt.

Az épületszárny emeleti részén kap majd helyet az archívumrészleg, egy gyűlés/multimédiás terem s természetesen mellékhelyiségek; a földszinti rész pedig a jelenlegi sürgősséginek egy 228,05 négyzetméterrel való megnagyobbítása lesz, ahol külön helyiséget kap a CT, az elkülönítő, az adminisztratív, valamint a számítógépes személyzet, a vizsgálók, az intenzív részleg két helyiséget is kap, és az ügyeletes orvos számára is kialakítanak egy szobát.

„És nem csak a sürgősségi osztályt szeretnénk felújítani, hanem a kórház ambuláns szakrendelőjét is – igaz, ezeknek a pályázatoknak a leadási határideje késő ősszel lesz, hiszen még csak most jelent meg az ambuláns szakrendelők felújítását célzó pályázati útmutató, de, mint minden más esetben, a nyertes kiválasztásánál itt is figyelembe veszik majd a leadás sorrendjét is, ezért szeretnénk mielőbb elkészíteni ezt a pályázatot is” – magyarázta a tanácselnök.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?