Elfajult a szemétkrízis Aradon: járványveszélytől is kell már tartani

Joggal kérdezheti az adófizető, mindenféle helyi illetékek befizetésének, szabályozásoknak és korlátozásoknak magát alávető polgár, hogy miként juthatott odáig a helyzet Aradon, hogy a városvezetés által oly „európainak” tartott, nemrégiben még az Európa Kulturális Fővárosa címre aspiráló – ami még abszurdabb, az Európa Zöld (vagyis környezetbarát) Fővárosa címet is megpályázó – várost nem egészen egy éven belül másodszor is ellepi a szemét, legyen szó a háztartási hulladékról, vagy a közterületeken, az utcai szemetesekben halmozódó szemétről.

Odáig fajult már a helyzet, hogy a rágcsálók elszaporodásától, járványveszély kialakulásától kell tartani. A megye prefektusa már a múlt héten összehívta a katasztrófavédelmi bizottságot, pénteken pedig Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter is Aradra utazik, hogy személyesen tájékozódjon arról, miért nem teszi a dolgát az új hulladékgazdálkodási vállalat, ki a felelős, és milyen megoldáson törik a fejüket a város vezetői, már ha egyáltalán fő a fejük emiatt…

Hogy mi húzódhat mindennek a hátterében, talán csak Gheorghe Falcă aradi polgármester vagy Iustin Cionca megyei tanácselnök, netán a különböző érdekösszefonódásokat ismerők tudnák elmondani.

Tavalyi szemét ügyek

Ahhoz, hogy tisztán lássuk a kialakult helyzetet, vissza kell mennünk a múlt év nyaráig, amikor is a megye megnyert egy 30 millió euró értékű pályázatot, amelynek célja a regionális hulladékgazdálkodás megvalósítása, a környezetkímélő és szelektív gyűjtés bevezetése, az újrahasznosítás szorgalmazása volt.

A megyeszékhely és további 24 település részvételével megalakult a megyei hulladékgazdálkodási egyesület, amely mindennek a gyakorlatba ületéséért felel. Kellett egy lebonyolító vállalat, és a közbeszerzést valahogy úgy szervezték meg, hogy a több mint egy évtizede bevált Polaris M Holding – amely mind a közterületek tisztán tartását, mind a háztartási hulladék ellszállítását végezte – nem nyert, emiatt a lejáró szerződéseit nem hosszabbíthatta meg. A tender eredményét tulajdonképpen a nagyváradi RER fellebbezte meg, emiatt júniusban, amikor a lejárt a Poleris szerződése a közterületek takarítására, az utcaseprésre és a kukák ürítésére vonatkozóan, szemétszállító nélkül maradt a város – mindenütt kerülgetni kellett az utcákon a hulladékot, a balkáninál is rosszabb képet festett a városról a helyzet.

Érdekes módon, a városvezetés akkor már közbeszerzés nélkül, direkt tárgyalásos alapon megbízta a RER-t a takarítással és a téli hókotrással, amelyiknek a szerződése idén április 30-án járt le. Azóta sem gondoskodtak arról, hogy normális körülmények között, kikezdhetetlen módon szerezzenek egy hulladékgazdálkodási vállalatot, ezért „tűzoltó” módon, a május 2-án összehívott rendkívüli tanácsülésen a többséget alkotó nemzeti liberálisok és RMDSZ-esek megszavazták, hogy a RER megbízatását meghosszabbítsák 90 nappal – a versenytárgyalás hiányát kifogásoló PSD–ALDE ellenzék ellene voksolt, de kisebbségben voltak –, mert már május elsején és 2-án ismét kezdett tobzódni a szemét az utcákon.

Hegyekben áll a háztartási hulladék

Rossz nyelvek szerint a Polarist azért kellett elmozdítani, mert még a város szociáldemokrata érájú vezetésének az „öröksége” volt, a nemzeti liberális párti jelenlegi vezetőség pedig másnak akarta adni a megbízatást.

A közterületek tisztán tartására vonatkozó szerződés után a háztartási hulladék elszállítására vonatkozó kontraktus is érvényét veszítette idén áprilisban, de már nagy dérrel-durral beharangozták, hogy a múlt hónap 24-től a temesvári székhelyű Retim szállítja majd el az aradiak és másik 24 település szemetét heti három alkalommal, sőt a szelektív hulladékgazdálkodást is bevezetik, úgyhogy mindenki készüljön fel arra, hogy akár 4-5 kukát tartson a háztartásban, de legalábbis külön kell majd válogatni a műanyag-, fém- és papírhulladékot.

Ehhez képest a megyeszékhelyen nem történt semmi, a tömbházak közötti szemétlerakó helyeken, a lakótársulások hulladékgyűjtő pontjain, de az egyéni háztartásokban is csak gyűlt és gyűlt a szemét, senki nem jött érte. Egyes helyeken visszakönyörögték a Polarist, másutt a RER szállította el kénytelen-kelletlen a már kibírhatatlanul bűzölgő, napok óta halmozódó szeméthegyek egy részét.

340 ezer lejes büntetésnél tart a Retim

Az önkormányzat a mulasztásért az első két nap 40 ezer lejre, a környezetvédelmi felügyelőség további 100 ezer lejre büntette a Retimet, amelynek vezetői nem adtak magyarázatot a késlekedésre. A környezetvédelemtől további pénzbüntetések hullottak a temesvári székhelyű vállalatra, így a pénteki összesítés szerint 340 ezer lejnél tartanak már, de a lényegen ez nem változtatott: a szemét maradt, a bírságot meg amúgy is az ügyfelek pénzéből fizetik majd be.

Csütörtökön és pénteken egyébként már jártak a Retim autói a városban, illetve olyan RER-es kukásautók, amelyekről láthatón a minap szedték le az öntapadós feliratot. További érdekessége az ügynek, hogy az aradon.ro portál kiderítette: a temesvári Retim és a nagyváradi RER azonos tulajdonosi hátterű, itt tehát szó szerint bűzlik valami…

Félgőzzel dolgozik a Retim

A megyei hulladékgazdálkodási egyesület május 2-i közleménye szerint a Retim megyeszerte az egyéni háztartások, a lakótársulások és a jogi személyiségek alig több mint 50 százalékával már megkötötte a szerződést. Ahhoz képest, hogy már fél éve megkapták a megbízatást, ez borzasztó nagy késés, hiszen ez idő alatt az összes ügyfelet megkereshették volna, a várost is feltérképezhették volna, megtervezhették volna az útvonalakat és a logisztikát.

A Retim hozzáállásához képest különösen kegyesnek tűnik a holtvágányra tett Polaris, amely bejelentette, hogy mindazoknak, akik előre kifizették náluk a szemétdíjat, visszajuttatják a különbözetet, csak igényeljék írásban a cég irodájában.

Graţiela Gavrilescu tárcavezető korábban emlékeztetett: Románia ellen kötelezettség-szegési eljárást indított az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságán, mivel nem teljesítette az ország az országos hulladékgazdálkodási tervet. Romániában összesen 101 szeméttelep miatt indult eljárás.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?