Tovább tart a szemétkrízis Aradon, napok óta nem szállítják el a háztartási szemetet

A 2000-es évek eleji Nápolyt idézi Arad látványa az elszállításra váró, a hét eleje óta gyűlő háztartási szemét miatt.  

Április végétől a temesvári székhelyű Retim Ecologic Service az illetékes megyeszerte a hulladékgazdálkodásért, de a vállalatot felkészületlenül érte a versenytárgyaláson elnyert megbízás. Sem kukásautói, sem emberei nincsenek a városban, sőt a lakosok – és a lakótársulások – zöme még nem is kapta meg az új kukákat. A kukákat  nem szállítottak házhoz, a lakosoknak kell értük mennie a kijelölt telephelyre, ahonnan ki-ki viheti, amivel tudja…

Elégedetlenséget szült az is, hogy a szemétszállítást több mint egy évtizede végző (konstancai székhelyű) Polaris M Holdin áprilisra teljes hónapra beszedte a szemétdíjat, de hétfő óta hivatalosan nem viheti el a szemetet. Pénteken még látni lehetett a megyeszékhelyen a vállalat autóit, amelyekkel  itt-ott összeszedték a szemetet, de nem tudni, kinek a megbízásából, kérésére, közbenjárására.

Múlt nyáron a közterületek tisztán tartásával „vészhelyzetben” megbízott nagyváradi RER alkalmazottai is dolgoznak a hó végéig, de az új szemétszállító, a Retim sehol sincs, csak a szemétlerakóknál hegyekben álló háztartási hulladék.

A polgármesteri hivatal felszólítására a helyi rendőrség már szerda este jegyzőkönyvet készített, és 20 600 lejes bírságot rótt ki a temesvári cégre.A pénteki városházi közleményben azt írták, hogy azóta újabb 18 eset miatt bírságolták meg a Retimet, és a büntetés értéke megközelíti a 40 ezer lejt. A lakosok ennek sok értelmét nem látják, mert a szemét ennek ellenére még mindig a lakóházak előtt maradt.

Az Arad megyei prefektus, Florentina Horgea csütörtök délután elrendelte a megyei készenléti felügyelőség mellett működő járványügyi bizottság összehívását, hogy előzzék meg az esetleges járvány kitörését. Călin Bibarţ alpolgármester tárgyalásra hívta a Retim vezetőit, hogy adjanak magyarázatot, miért nem teljesítik a szerződésben foglalt kötelezettségeket, holott hat hónapjuk volt felkészülni a szerződés aláírásától számítva. Meg nem erősített információk szerint nem sikerült elég gépkocsivezetőt alkalmazniuk a kukásautókra.

Ilyen körülmények között elképzelhető, hogy a Retimmel kötött szerződést felbontják, mert a mostaninál sokkal rosszabb már nem lehet a helyzet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?