Viorica Dăncilă: nem omlik össze a gazdaság a béremelés miatt

Nem vezet a gazdaság összeomlásához, hogy az oktatásban és az egészségügyben is nőttek a bérek március 1-jétől – nyilatkozta hétfő este Viorica Dăncilă az RTV hírtelevíziónak. A kormányfő ugyanakkor cáfolta, hogy a nyugdíjrendszer második pillérének bevételei csökkentek.

„Az egészségügyi rendszerben nőttek a bérek. Március 1-jétől az orvosok bére 75 és 125 százalék közötti mértékben nőtt. A pótlékok kapcsán felmerült gondokra megoldásokat kerestem a kórházmenedzserekkel valló találkozón” – tájékoztatott Viorica Dăncilă. Közlése szerint az ágazatban tapasztalható feszültség csökkenéséhez vezetne, ha az ügyeleti pótlékot nem számítanák bele a 30 százalékos pótlékalapba. Szerinte a béremelésnek elsősorban az volt a célja, hogy az orvosok ne hagyják el az országot.

Jelentős bérnövekedés volt az oktatásban is – tette hozzá, ugyanakkor cáfolta azokat a feltételezéseket, miszerint a bérnövekedés a gazdaság összeomlásához vezetne. „Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden eddigi intézkedésünk gazdaságilag fenntartható” - fogalmazott a miniszterelnök, és rámutatott: a béremelés ellenére is javulnak a gazdasági mutatók.

Nőttek a második nyugdíjpillér bevételei

Viorica Dăncilă cáfolta azokat az információkat, amelyek szerint az utóbbi évben csökkentek volna a nyugdíjrendszer második pillérének bevételei. Úgy érvelt: idén januárban a második pillérbe befizetett hozzájárulások összege 19,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban regisztrált összeget.

„2017 januárjában a nyugdíjrendszer második pillérébe befizetett hozzájárulások 493 millió lejt tettek ki, míg idén ez az összeg 590 millió lej volt, ami 19,6 százalékos növekedést jelent” – magyarázta Dăncilă, aki szerint a nyugdíjasok semmiképpen sem tapasztalhattak veszteséget, és az ígérte: a kormány rövidesen kidolgoz majd egy végleges, mindenki számára érthető változatot.

A miniszterelnök szerint a nyugdíjtörvényt a parlament az őszi ülésszakában tárgyalja majd, ugyanakkor beszélt a nyugdíjak tervezett növeléséről is: július 1-jétől a nyugdíjpont értéke 1 000-ről 1 100 lejre nő. A minimális nyugdíj a mostani 520 lej helyett 640 lej lesz. A kormány tervei szerint 2019-ben a nyugdíjpont értéke 1 265, 2020-ban pedig 1 775 lej lesz.

A címlapfotó forrása: subversiv.info

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?