Autótolvajok veszélyeztették a Nagyszebenből felszálló NATO-repülőket

Egy 34 éves férfi és egy 12 éves kiskorú szökött át a nagyszebeni nemzetközi repülőtér kerítésén március 22-én, kihasználva, hogy nem működött a riasztórendszer, és beindítottak a kifutópályán egy haszongépjárművet, hogy ellopják, miközben a pályán egy repülőgépet töltöttek fel üzemanyaggal és aznap több NATO-s repülőgép hajtott végre repüléseket, ez pedig nagyon súlyos biztonsági incidens, jelentette az Agerpres hírügynökségnek szerdán egy hivatalos forrás.

Az idézett forrás szerint a két tolvaj beindította a gépjárművet, azonban nem sikerült elhajtaniuk, ugyanis rossz sebességbe tették az autót.A hivatalos forrás szerint ez egy nagyon súlyos biztonsági eset volt, a kerítések mellett nem működtek a mozgásérzékelők, ugyanakkor a repülőtéri alkalmazottaknak folyamatosan figyelniük kellene a terepet.

„Ha így viselkedünk a NATO-s emberekkel, mi fog történni, amikor az elnökök fognak érkezni? (...) Egy gépjárműről volt szó, amelyben benne voltak a kulcsok, ha elmentek volna, akár az üzemanyagot tankoló repülőgépre is feljuthattak volna” - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a forrás.

A repülőtér költségvetésének növelését kérik

A nagyszebeni nemzetközi repülőtér biztonságára fordítható összeg növelését kérte szerdán a Szeben megyei tanácstól Adela Muntean prefektus.

A nagyszebeni reptér biztonságos volta különösen aktuálissá vált, mióta felmerült, hogy jövő évben EU-csúcsnak ad otthont az erdélyi város.

Adela Muntean kifejtette, a csúcstalálkozó idején nem lesz elegendő a belügyi alkalmazottak jelenléte, szükség lesz a védőfelszerelések, kerítések, térfigyelő kamerák rendszerének korszerűsítésére is, hogy ne fordulhasson elő ismét a márciusi eset, amikor két férfi átjutott a reptéri kerítésen, és megpróbálta eltulajdonítani az intézmény egyik autóját. A 2019-es EU-csúcs mértékének megfelelő biztonsági rendszer kiépítéséhez pluszbefektetésre van szükség, mondta a prefektus Marcel Luca megyei tanácselnök-helyettesnek a szerdai prefektusi kollégiumi ülésen.

Marcel Luca megerősítette a sajtó érdeklődésére, hogy valóban megtörtént az említett lopási kísérlet, de azt mondta: elszigetelt eset volt, a légikikötőnek nincsenek biztonsági problémái.

A nagyszebeni nemzetközi repülőtér stratégiai fontosságú a 2019-es csúcstalálkozó szempontjából. Az erdélyi városban egy nappal a brexit után fogják megtartani a találkozót, 27 európai vezető jelenlétében. A találkozóra több ezer résztvevőt várnak.

A reptér képviselői közölték, hogy a március 22-i incidenst jelentették a romániai civil légi szállítási hatóságnak. A jelentés nyomatékosítja, hogy az illetéktelenül behatoló személyek nem jutottak a repülőgépek közelébe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?