Nem lepte meg Kelemen Hunort sem, hogy Klaus Johannis nem váltja le a DNA főügyészét

Kelemen Hunor szerint előrelátható volt Klaus Johannis államfő döntése a korrupcióellenes főügyész leváltására tett miniszteri javaslatról. Az RMDSZ elnöke úgy véli, ennél "sokkal súlyosabb" téma az igazságügyi intézmények és a Román Hírszerző Szolgálat közötti együttműködési megállapodásoké.

A Radio France Internationale-nak nyilatkozva Kelemen kifejtette, az államelnök korábban több ízben is hangoztatta, hogy elégedett Laura Codruţa Kövesi tevékenységével, és nem lát okot arra, hogy főügyészi mandátumának lejárta előtt visszahívja tisztségéből. "E tekintetben tehát az államfő nagyon következetes volt, előrelátható volt a döntés, nincs semmi új a nap alatt" - mondta a szövetségi elnök.

Az RMDSZ elnöke ennél "sokkal súlyosabbnak" tartja a legfőbb ügyészség, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), a legfelsőbb bíróság, az Igazságügyi Felügyelet, illetve a SRI közötti titkos megállapodások témáját, amelyről - szerinte - beszélni kell.

"Elsősorban őszintén és nyíltan beszélni kell arról, ami történt, arról, hogy miért történt az, ami történt. Aztán módosítani kell a vonatkozó törvényeken, világossá kell tenni, hogy nem lehet ilyen megállapodások alapján dolgozni. Majd pedig vizsgálatra lenne szükség annak megállapítására, hogy ki hol tévedett (...) Az, amit tettek, mindenképpen szembemegy az alkotmánnyal, az alkotmányos elvekkel, a hatalmi ágak szétválasztásának elvével" - adott hangot véleményének a szövetségi elnök, hozzátéve, hogy ilyen körülmények között "nem lehet az igazságszolgáltatás függetlenségéről beszélni".

Kapcsolódók

Kimaradt?