Átrendezné Szatmárnémeti belvárosát a városvezetés

Szatmárnémeti belvárosának nagyszabású átrendezését tervezi a városvezetés, ennek legelső lépéseként a kávézók-éttermek teraszait szabályozzák egy egységesebb, rendezettebb és ízlésesebb összkép érdekében.

Szatmárnémeti a teraszok városa: a legelső kósza napsugár kiülésre csábítja az embereket (akár februárban is), kora nyártól pedig  a késő esti-éjjeli órákig zsúfoltak sokszor még októberben is a kávéházak, sörözők, éttermek teraszai — melyek az egyre növekvő igény kielégítése érdekében szinte gombamód elszaporodtak. Nincs is a teraszokkal semmi gond, de üzemeltetőik közül páran annyira elszemtelenedtek és már akkora részt foglaltak le a járdákból az asztalokkal, székekkel vagy épp pódiumszerű faemelvényekkel, hogy a közlekedők számára alig maradt egy-másfél méternyi hely, ahol elsirülhettek.

„A volt mandátumban nagyon elkanászosodtak, hiszen soha senki nem ellenőrizte őket, és sajnos sok kereskedő csak a nyári hónapok alatt hirtelen jövő bevételt tartja szem előtt, mákszemnyi figyelmet sem fordítva a teraszkellékek tisztán tartására, a terasz környékének rendben tartására. Szerencsére azért egyre többen vannak, akiknek a jó ízlés és a tisztaság, rendezettség a cél, hiszen mindenki szívesebben ül le meginni egy kávét, üdítőt, megenni az ebédet egy kellemes, rendezett, tiszta teraszra” – magyarázta Kereskényi Gábor polgármester, az előírások betartását ellenőrző városkörútját követően.

A polgármesteri hivatal illetékes szakbizottságához 49 terasz-megnyitást kérelmező beadványt nyújtottak be, ebből 39 meg is kapta a működési engedélyt, az apróbb szabálytalanságok kijavítására hétnapos határidőt szabtak meg, de az elutasítottak között volt olyan is, akit azonnali hatállyal felszólítottak a gyalogosforgalmat komolyan akadályozó pódium elbontására.

A városvezető hangsúlyozta: senkit nem akarnak elzavarni, egyetlen kereskedőt, vendéglátóst sem akarunk ellehetetleníteni, egyszerűen csak azt szeretnék, ha betartanák a szabályokat, amelyek Szatmárnémetinek és lakóinak az előnyére válnak. Ezért is döntöttek úgy, hogy szigorítanak az előírásokon, a teraszok nem  akadályozhatják a forgalmat, nem zavarhatják a szomszédokat, üzemeltetőiknek pedig kiemelten figyelniük kell a tisztaságra, a környező zöldövezetekre, és bizonyos esztétikai normáknak is meg kell felelniük.

„S nem csak a belvárosban, de a lakónegyedekben sem engedjük meg a koszos, szutykos, improvizált teraszokat. Sokan úgy gondolják: kitesznek a járdára egy összetákolt fapódiumot, körbekerítik s már kész is a terasz, amivel aztán többet már nem is kell törődniük, pedig egy ilyennel több rosszat csinálnak, mint jót. A dohányzási tilalom életbe lépése óta még nagyobb az igény a szabadba kitett asztalra-székre, és nincs is ezzel semmi gond, ám  a rendezett terasz a kereskedő érdeke is, akárcsak a szabályok betartása” – fogalmazott Kereskényi.

Mint mondta, szintén a rendezettség és esztétikum érdekében a bizottság úgy döntött, hogy a napernyők, árnyékolók minden teraszon egyszínűek legyenek. „Első körben a zöld mellett döntöttünk, ám ez hosszabb távon változni fog, ugyanis tervezzük a régi főtér és a park nagyszabású átrendezését, autómentes rész kialakítását. A tanulmány most készül, különböző szakemberek bevonásával, hiszen a főtér épületei műemlék-, vagy műemlék jellegű épületek, s a még inkább rendezett összkép érdekében lehet, hogy a szakemberek nem a zöldet javasolják majd, de az is megtörténhet, hogy a napernyők, színtől függetlenül, nem lehetnek majd reklámhordozók sem” – vázolta Kereskényi.

 

A polgármester közölte: az átrendezési tanulmány várhatóan április végére – május közepére készül el, a tanácsi határozatot követően elindítják a közbeszerzési eljárást, s fennáll annak is a lehetősége, hogy még ez év végén meglesz a nyertes tervező-kivitelező is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?