A szenátus már elfogadta: ritkábban kell majd útlevelet cserélni

Első házként fogadta el a szenátus kedden az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amely szerint öt évről tíz évre hosszabbodik az útlevelek érvényességének időtartama a 25 évesnél idősebb igénylők esetében.

A 12 és 25 év közöttiek számára továbbra is 5 évig lenne érvényes az egyszerű elektronikus útlevél, ezt az indokolja, hogy ebben az életszakaszban változnak a leginkább az arcvonások – nyilatkozta a plénumi szavazást követően Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az RMDSZ felsőházi közigazgatási szakpolitikusa elmondta, az európai uniós tagállamok többségében kétszer akkora időtartamra állítják ki az útlevelet, mint Romániában. „Ehhez az európai gyakorlathoz igazítanánk a hazai útlevél-kibocsátást. A kezdeményezés ugyanakkor kedvező az állampolgárok és az útlevélosztályok számára egyaránt. Az igénylőknek ezután csak tízévente kell útlevélkiadásért fizetniük, tehát pénzt spórol a javaslatunk. Másrészt kisebb lesz a sorban állás, torlódás, amelyet főleg a nyári időszakban tapasztalhattak azok, akik útlevélért folyamodtak” – számolt be Cseke Attila.

Mint ismert, az RMDSZ decemberben  iktatta a törvénytervezetet a parlamentben, majd két és fél hónappal később, február végén a kormány a Szövetségéhez hasonló kezdeményezést iktatott a parlamentben. Cseke Attila pozitívnak értékelte, hogy a kormánypártok elfogadták a szenátusban az RMDSZ törvénytervezetét, hiszen a szövetség fontosnak tartja, hogy az útlevél-érvényesség  meghosszabbítása minél hamarabb életbe lépjen.

Mint mondta, az RMDSZ törvénytervezetének a vitája és törvényhozási eljárása is jól mutatja, hogy a parlament kezdeményező készsége is lehet célravezető.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?