Ellenzéki pártok bírálták a kormány gazdaságpolitikáját a miniszterelnök előtt

Az ellenzéki pártok bírálták, a hatalmon lévő alakulatok védték a kormány gazdaságpolitikáját a miniszterelnök órája keretében a képviselőházban elhangzott felszólalásukban.

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakcióvezetője úgy értékelte, hogy az áremelkedés volt "az egyetlen dolog", amit a kormánypárt elért.

"Nő az államháztartási hiány, nő a kereskedelmi hiány, soha nem látott káosz uralkodik a gazdáknak nyújtott támogatás terén, egyre rosszabbak a közutak, hiányoznak az infrastrukturális nagyberuházások, agyonnyomja a teher a magánvállalkozókat, az állami vállalatokat kifacsarják, vagy politikai kerékkötőkkel szipolyozzák ki' - sorolta Turcan. Szerinte miközben mind több pénzt kell adni 'a helyi báróknak', és a politikai klientúra tagjait jól fizető állásokba kell alkalmazni, munkahelyhiány miatt román állampolgárok tízezrei keresik külföldön a boldogulást.

Cosette Chichirău a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nevében úgy fogalmazott, hogy a kormányprogram "működésképtelen, hazug és felelőtlen". "A valóság az, hogy a költségvetés kicsúszott az ellenőrzés alól, a költségvetés hiánya alig két hónap alatt meghaladta az 5 milliárd lejt, azaz a nemzeti össztermék 0,6 százalékát, a költségvetés kiadásai 38 százalékkal, a személyzeti kiadások 19 százalékkal nőttek. A nettó fizetés a gazdaság termelési oldalán gyakorlatilag nem változott, de az infláció elérte az 5 százalékot. Sok fizetés csökkent, és volt, akinek otthonról kellett pénzt hoznia" - jelentette ki a képviselő.

Varujan Vosganian a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nevében az elhangzottakra reagálva azt mondta: csak akkor lehet azt állítani, hogy káosz van a mezőgazdasági támogatások terén, ha "egy másik országról beszélünk". "Nem mondhatod, hogy itthon nem kapnak az emberek munkát, hisz tavaly is 100.000 új munkahely jött létre (...), és nem mondhatod, hogy káosz van a mezőgazdasági támogatások terén, hacsak nem egy másik országról beszélsz" - nyilatkozta Vosganian.

Dăncilă: felelősebb hozzáállásra van szükség

Viorica Dăncilă kormányfőt a PNL alsóházi frakciójának javaslatára hívták meg a képviselőházba a miniszterelnök órája keretében. Felszólalásában Dăncilă rámutatott, a PSD politikai ellenfelei "automatikusan elutasították" a kormányprogramot, majd 2017 folyamán "vészjósló diskurzust" vetettek be az abba foglaltak ellen. "Felelősebb hozzáállásra van szükség, amikor ilyen üzeneteket közvetítünk kifelé. Kinek a javát szolgálja mindez? A romániai polgárokét? Romániáét? Semmi esetre sem" - mondta.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a 2017-es gazdasági növekedés, illetve az, ahogyan a PSD-kabinet ezt felelősen kihasználta, a kormányprogram életképességét bizonyítja, illetve azt, hogy a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) jól kormányozza az országot. "A vészjósló forgatókönyvek nem igazolódtak be, sőt. Románia Európa- és világviszonylatban is rekordmértékű gazdasági növekedést könyvelt el, és ezt most a román állampolgárok is érzik a zsebükön" - tette hozzá. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?