Tăriceanu: az év második felében lassul az infláció

Bár jelenleg magas az infláció, az év második felében lassulni fog a pénzromlás üteme - véli Călin Popescu-Tăriceanu, aki szerint a bér- és nyugdíjemelések mértéke "jócskán" meghaladja az inflációt.

A Klaus Johannis államfő, Viorica Dăncilă miniszterelnök és Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter közötti találkozóra utalva a szenátus elnöke azt mondta: "hasznosnak tekinthető", hogy az elnök megbeszélést kezdeményez a kormányfővel és a kabinet más tagjaival, de nem ért egyet Johannis azon kijelentésével, miszerint csökken a lakosság vásárlóereje. 

"A 2017-es és 2018-as jelentős bér- és nyugdíjemeléseknek köszönhetően nőtt a romániai lakosság vásárlóereje - és ezt a statisztikák is igazolják -, annak ellenére, hogy jelen pillanatban magasabb az infláció. Az év második felében azonban lassulni fog a pénzromlás üteme, és összben tekintve az infláció távol áll majd attól, hogy gyengítse a vásárlóerőt. A fizetés- és nyugdíjemelések mértéke jócskán meghaladja tehát az inflációt" - fogalmazott Tăriceanu.

Johannis államfő a keddi találkozón figyelmeztette a kormány két képviselőjét, hogy az egységes bértörvény ellentmond az egyenlőség és a kiszámíthatóság elvének, ugyanakkor a különféle ágazatokat érintő utólagos módosítások miatt nem egységes a jogszabály.

Az elnök többek között rámutatott, a "megfontolatlan adó és költségvetési politika" miatt fennáll a veszélye annak, hogy tovább csökken a lakosság vásárlóereje.  "A társadalombiztosítási járulékok terhének a munkáltatóról a munkavállalóra való áthárítása és a jövedelemadó 16-ról 10 százalékra csökkentése nyomán alig, átlagban hozzávetőlegesen 5 százalékkal nőttek a nettó fizetések a közszférában, de ezt a csekély növekedést is hatástalanította az infláció, amely 2018 februárjában elérte a 4,7%-ot" - fogalmazott Iohannis.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?