Idén megújult a Föld órájának üzenete. Az akcióhoz Romániában is csatlakoztak

Megújult a WWF Föld órájának, a  világ legnagyobb önkéntes akciójának üzenete: a kezdeményezés ezúttal a természeti értékekre hívta fel a figyelmet szombaton, amikor 20,30-tól egy órára elsötétült a Föld. Romániában több város is csatlakozott az akcióhoz.

"A fókuszban bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése áll, valamint az, hogy vegyük észre és védjük saját környezetünket, vegyünk részt annak egészséges működésében. Legyen szó erdőkről vagy folyókról, tengerekről vagy vizesélőhelyekről, nekünk, emberek számára is rendkívül fontos, hogy ezek az élőhelyek fennmaradjanak természetes állapotukban, megőrizve azt a gazdag növény- és állatvilágot, amit folyamatosan komoly veszélyek fenyegetnek" - írja a WWF.

A kezdeményezés megújult mottója a Kapcsolódj a Földhöz!, melyhez új szimbólum is társul: a "kapcsolódás" egyik legismertebb jelképe, a wifijel. A WWF Románia arra kérte a lakosságot, hogy az egy órás villanylekapcsolás után is vigyázzunk a környezetünkre: közlekedjünk biciklivel, figyeljünk oda, hogy olyan termékeket vásároljunk, amelyeket a helyiek állítanak elő, környezetbarátak, FSC-tanúsítvánnyal rendelkeznek (ez utóbbi mutatja, hogy a termék gyártói odafigyelnek az erdőkre), lehetőleg megújuló energiaforrásokból származó energiát használjunk.

Ha látni szeretné, hogyan ünnepeltek a világ különböző országaiban, katt ide. 

A Föld órája kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira. Egy évvel később nemzetközi színtérre lépett, 2017-ben pedig már 187 ország csatlakozott hozzá. A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében tavaly több mint 12 ezer jól ismert épület és látnivaló díszkivilágítását kapcsolták le egy órára, ezzel is hangsúlyozva az energiatakarékosság fontosságát. 

Nagyváradon tűzzsonglőrökkel ünnepelték a Föld óráját

Szombaton este 20.30 és 21.30 óra között sötétbe borult a nagyváradi December 1. park, ahol a Föld óráját ünnepelték. Tízedik alkalommal ünnepelték szabad téren a Rotaract Club és az Interact Club önkéntesei és a cserkészek a föld óráját. Bár meglehetősen hideg volt az este, mégis sokan gyűltek össze a román katona szobránál, melynek egyik oldalán egy fát és a 60+ feliratot rakták ki mécsesekből, míg másik oldalán a szervezők nevét.

A szobor talapzatán a Cantus Mundi Romania fiataljai mobiltelefonok fényénél nézték a dalok szövegét, az Örömóda mellett halhattuk A muzsika hangjai betétdalát vagy épp a Beatles Yellow Submarine című dalát is. Miután a kórus befejezte az éneklést, dob és doromb hangja csalogatta az érdeklődőket a szobor oldalához, ahol a juggler.ro tűzzsonglőrei tartott látványos bemutatót, melynek sokan – mint később elmondták – ördögbotot, virágbotot és poit is használtak.A bemutató végén felgyúltak a fények, jelezve, hogy véget ért az idei Föld órája.

Kolozsváron gyermekkórussal ünnepeltek, a lámpások fényénél közel 300 gyermek énekelte el többek között a román himnuszt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?