Bemutatták Marosvásárhelyen a Magyar Szülők Szövetségének programját

Szlovákiai mintára megalakult Erdélyben a Magyar Szülők Szövetsége (MSZSZ), amelynek programját hétfőn ismertették a szervezet vezetői Marosvásárhelyen.

Az MSZSZ marosszentgyörgyi székhelyű, nonprofit, politikamentes, a magyar diákok és szülők érdekeit képviselő, jogi tanácsadást vállaló és gyakorlati megoldásokat javasló szövetség – mondta el a sajtótájékoztatóján Csíky Csengele elnök, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport vezetője is.

Elhangzott: az MSZSZ tervei között szerepel a teljes romániai magyar szülői közösség összefogása annak érdekében, hogy érdemben képviselhessék a magyar diákok jogait. Ennek érdekében országszerte a magyar tannyelvű osztályok, iskolák, óvodák szülői bizottságát fiókszervezetek megalakításával egyetlen szervezetbe tömörítenék, ezáltal egy országos hálózatot hoznának létre.

A szövetség elnöke Csíky Csengele, a vezetőtanácsi tagok: Kajtár Kinga Tímea, Szathmáry Zsolt István, György Annamária és Dácz Gábor. Amint a kezdeményezők hangsúlyozták, olyan közösséget szeretnének kiépíteni, amely a magyar gyermekek jövőjének tervezésében és megvalósításában egyaránt részt vállalhat, mivel egyértelmű, hogy a pedagógusok hatásköre ilyen téren rendkívül korlátozott.

Elképzelésük szerint a szövetség egy nagyobb ügy támogatásáért a legkisebb településtől a legnagyobb városig mindenkit össze tud majd fogni, hosszú távon pedig egy olyan közösségi erő kiépítése a cél, amely vonzóvá teszi a szülőföldön való maradást a magyar gyerekek számára.

Célkitűzéseik között szerepel az anyanyelvű oktatáshoz való jog érvényesítése minden szinten, a magyar anyanyelvű oktatásban részt vevő gyermekek fizikai és szellemi túlterheltségének megszüntetése, a másodrendű állampolgári érzés kiküszöbölése, erős partnerségi kapcsolat kialakítása a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, diákszervezetekkel való együttműködés, a szórvány vagy szórványosodó vidékek és tanintézmények felkarolása, támogatása, regionális felmérések elindítása helyi igények felállítására, kiszámítására, ezen eredmények alkalmazása a megyei tanfelügyelőségek által stb.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?