Hivatalos: már idéntől munkaszüneti nap nagypéntek

Kihirdette hétfőn az államfő a nagypénteket hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánító törvénymódosítást – közölte az elnöki hivatal.

Mint ismert, a munka törvénykönyvet módosító jogszabályt február 28-án fogadta el döntő házként a képviselőház. A Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő által kidolgozott tervezetet az összes parlamenti párt támogatta. Kihirdetése után a törvény hatályba lépett, így már az idei nyugati keresztény nagypéntek (március 30.) és az ortodox nagypéntek (április 6.) munkaszüneti nap lesz. Húsvét első és másodnapja eddigi is hivatalos munkaszüneti nap volt.

Az RMDSZ-es politikus azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy nagypéntek az Európai Unió 16 tagállamában (tavaly óta Magyarországon is) munkaszüneti nap. "Sőt, még az Európai Unió intézményeiben, például az Európai Bizottságban is áll a munka nagypénteken” – magyarázta korábban portálunknak.

Az eddig hatályos munkatörvénykönyv a következő dátumokat szabta meg hivatalos ünnepnapként: január 1-2. (újév), január 24. (Moldva és Havasalföld egyesülése), húsvét első- és másodnapja, május 1. (munka ünnepe), június 1. (gyermekek nemzetközi napja), pünkösd első- és másodnapja, augusztus 15. (Nagyboldogasszony), november 30. (Szent András, Románia védőszentjének napja), december 1 (Románia nemzeti ünnepe), december 25. és 26. (karácsony).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?