Kihirdették: több ezer lejjel sújtható az, aki nem írtja a parlagfüvet

Kötelezővé vált a parlagfű irtása Romániában: az erre vonatozó törvényt csütörtökön hirdette ki az államfő.

A törvény értelmében a telektulajdonosoknak, valamint a közutak, vasúti szakaszok, folyópartok, tavak, öntözőrendszerek, halastavak karbantartóinak kötelességük lesz a parlagfű kiirtását célzó munkálatokat végezni. Mulasztás esetén figyelmeztetésben részesítik a tulajdonosokat vagy a karbantartókat. Amennyiben ezt követően sem tartják be az előírásokat, a magánszemélyek 750-től 5000 lejig terjedő, a jogi személyek 5000-től 20 000 lejig terjedő pénzbírságot kaphatnak.

A törvény beterjesztői szerint azért van szükség a szabályozásra, mert a parlagfű nagyon invazív faj, és rendkívül sok embernél vált ki allergiás tüneteket. A parlagfű virágzása idején (július–szeptember) az allergológiai rendelőkben jelentkező páciensek 80 százaléka e növény pollenje kiváltotta tünetekkel fordul orvoshoz. Az allergia tünetei: könnyezés, fáradékonyság, orrnyálkahártya-gyulladás, de akár asztmás reakciókat is kiválthat (az esetek 25 százalékában) – derül ki az indoklásából.

A parlagfű irtásának módozatairól tájékoztató kampányokat fog szervezni az egészségügyi, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztérium.

Kapcsolódók

Kimaradt?