A parlagfű irtására vonatkozó törvénytervezetet fogadott el a szenátus

Első házként elfogadta kedden a szenátus a parlagfű irtására vonatkozó törvénytervezetet, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) terjesztett elő. Forrás: origo.hu

A törvénytervezetet egyhangúlag fogadta el a szenátus, ugyanakkor az egészségügyi minisztérium képviselői is támogatták azt. A jogszabálytervezet értelmében a telektulajdonosoknak, valamint a közutak, vasúti szakaszok, folyópartok, tavak, öntözőrendszerek, halastavak karbantartóinak kötelességük lesz a parlagfű kiirtását célzó munkálatokat végezni. 

A parlagfű irtásának módozatairól tájékoztató kampányokat fog szervezni az egészségügyi, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztérium. Mulasztás esetén figyelmeztetésben részesítik a tulajdonosokat vagy a karbantartókat. Amennyiben nem tartják be az előírásokat, a magánszemélyek 750 lejtől 5 ezer lejig terjedő, a jogi személyek 5 ezertől 20 ezer lejig terjedő pénzbírságot kaphatnak. 

A tervezetet benyújtók szerint azért van szükség a szabályozásra, mert a parlagfű nagyon invazív faj, és rendkívül sok embernél vált ki allergiás tüneteket. A parlagfű virágzása idején (július–szeptember) az allergológiai rendelőkben jelentkező páciensek 80 százaléka e növény pollenje kiváltotta tünetekkel fordul orvoshoz. Az allergia tünetei: könnyezés, fáradékonyság, orrnyálkahártya-gyulladás, de akár asztmás reakciókat is kiválthat (az esetek 25 százalékában) – derült ki a tervezet indoklásából. 

Kimaradt?