Hivatalos: módosult az úthasználati díjról szóló törvény

Kihirdette az államfő azt a törvényt, amely szerint a gépkocsivezetőt legtöbb két hónap alatt értesíteni kell arról, hogy nem fizette be az úthasználati díjat. A Márton Árpád képviselő által beterjesztett jogszabály a 2002/15-ös kormányrendeletet módosítja.

A törvény előírja, hogy az a díjbefizetés elmulasztását megállapító jegyzőkönyv kiállítását követő legtöbb két hónapon belül értesíteni kell a gépkocsivezetőt. A kihágás megállapítása és a jegyzőkönyv kikézbesítése között eltelt időszakban nem lehet újabb kihágási jegyzőkönyvet kiállítani ugyanezért a vétségért.  A bírságot rögzítő jegyzőkönyv négy hónap alatt elévül.

A korábbi jogszabály szerint a közúti infrastruktúráért felelős társaságnak (CNAIR) hat hónap állt a rendelkezésére a kihágás megállapítására, és további két hónap arra, hogy a bírságolási jegyzőkönyvet elküldje a szabálysértő autósnak. Márton Árpád törvénymódosító tervezete radikálisan lerövidítette volna ezeket a határidőket: a szabálysértés megállapítására egy hónapot szabott meg a CNAIR számára, és további két hetet a jegyzőkönyvek kikézbesítésére.

A törvény hat hónappal azt követően lép érvénybe, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?