Az USR kéri, hogy nyissák meg a parlamentet körülvevő zöldövezetet

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) honatyái azt javasolják, hogy nyissák meg a lakosság számára is a parlament épületét körülvevő zöldövezetet. Ennek érdekében hétfőn petíciót is indítanak. 

Az USR célja mindenki számára elérhetővé tenni a parkot. Egy olyan modern teret hoznának létre, amilyent a fejlettebb országokban látni, ahol a parlament épületét nem veszik körül falak, hanem beolvad környezetébe, fejtette ki a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a párt elnöke, Dan Barna. A pártelnök azt is elmondta, hogy az épületben kiállították a zöldövezet felújítását bemutató terveiket. 

Şerban Marinescu tervező elmondta, hogy az Uranus park tervét azután dolgozták ki, hogy Cristina Prună képviselő 2016 decemberében azt kérte: "bontsák le a politikusok és állampolgárok között húzódó falakat". A tervező szerint Románia parlamentje elszigetelődik a város többi részétől és az állampolgároktól, ugyanis egy három kilométeres fal veszi körül, ugyanakkor egy körülbelül 50 hektáros területről van szó, amely kihasználatlanul áll. 

"Egy modern és demokratikus Romániának demokratikus, nyitott intézményekre van szüksége. Nem csaphatjuk be magunkat azzal, hogy demokraták vagyunk Ceauşescu házában és Ceauşescu udvarában. A projektet egy koppenhágai és bukaresti tervezőkből és történészekből álló önkéntes csapat valósította meg" - magyarázta Marinescu. 

A tervező azt is elmondta, hogy hamarosan egy petíciót is indítanak, hogy bárki csatlakozhasson a kezdeményezéshez. 

Kapcsolódók

Kimaradt?