Törvényjavaslatot nyújtott be az USR, hogy a honatyák többé ne emelhessék meg saját fizetésüket

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) két képviselője olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely megakadályozná, hogy a törvényhozók megemelhessék saját fizetésüket. 

Adrian Prisnel és Cristian Seidler USR-képviselők javaslata a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó, 2006/96-os törvényt módosítaná oly módon, hogy a törvényhozó testület tagjai számára megszavazott béremelkedés csak a következő parlamenti mandátumtól kezdve lépne hatályba. "Ily módon minden béremelés csak a következő parlamentre lenne érvényes, és a törvényhozóknak többé nem lenne lehetőségük megszavazni saját béreik megemelését' - érvel az USR. 

Adrian Prisnel képviselő szerint jelenleg érdekellentét áll fenn, ugyanis más alkalmazottakhoz képest kiváltságos helyzetben vannak a parlamenti képviselők és szenátorok azáltal, hogy saját béreikről szavazhatnak. 

Kollégája, Cristian Seidler Nagy-Britannia példájával érvelt, ahol egy botrányt követően létrehoztak egy független hatóságot, amely megszabja a törvényhozók bevételét. 'Véleményünk szerint ez lehetne egy megoldás Romániában is. Első lépésként mindenképpen korlátoznunk kell ezt a jogot' - vélekedett Seidler.

Kapcsolódók

Kimaradt?