FRISSÍTVE - Timmermans az igazságügyi reformok folytatására biztatta Bukarestet

FRISSÍTVE -  Az igazságügyi reformok folytatására biztatta a román hatóságokat Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke bukaresti látogatása alkalmából.

A büntetőtörvénykönyveket azért kell módosítani, hogy azok összhangba kerüljenek az alkotmánybíróság döntéseivel - mondta csütörtökön Călin Popescu-Tăriceanu az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermansszal folytatott megbeszélésen. A felsőház közleménye szerint a szenátusi elnök rámutatott, a parlament célja "szavatolni, hogy az erőszakszervezetek és titkosszolgálatok nem befolyásolják a demokratikus intézmények működését". 

Călin Popescu-Tăriceanu a találkozón kifejtette, amennyiben az Európai Bizottság nyitott arra, hogy párbeszédet folytasson a romániai hatóságokkal a "kényes témákról", megelőzhető, hogy "hiányos vagy eltorzított információk" jussanak Brüsszelbe. A szenátus elnöke kiemelte, a román parlament 'aktív támogatója' az európai értékrendnek és az államok, illetve állampolgárok közötti egyenlő bánásmód elvének. 

Călin Popescu-Tăriceanu ugyanakkor hangsúlyozta az EB támogatásának és együttműködésének fontosságát az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) 'haladéktalan lezárása' tekintetében. Véleménye szerint a bizottság legutóbbi jelentéseiből az derül ki, hogy Románia 'az MCV keretében megszabott célkitűzések nagy részét megfelelően teljesítette'. 

A büntető törvénykönyvek módosításával kapcsolatban a szenátus elnöke azt mondta, az igazságügyi minisztérium véglegesítette és elfogadta az erről szóló tervezetet, amelyre azért volt szükség, hogy összhangba hozzák a jogszabályokat az alkotmánybíróság döntéseivel. Kifejtette: a román parlament különös figyelmet fordít az emberi jogok és alapvető szabadságok érvényesülésére, és célja 'szavatolni, hogy az erőszakszervezetek és titkosszolgálatok nem befolyásolják a demokratikus intézmények működését' - írja az idézett dokumentumban. 

Călin Popescu-Tăriceanu bevallása szerint szeretné, ha folytatnák a párbeszédet Bukarestben és Brüsszelben is, és meggyőződését fejezte ki, hogy a Bizottsággal való szoros együttműködésben a román hatóságok képesek lesznek sikerre vinni a 2019 első félévében esedékes soros EU-elnökséget - tájékoztat még a közlemény. 

Iordache: ha kell, kikérjük a Velencei Bizottság véleményét

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság tagjaival is megbeszélést folytatott csütörtökön az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans. 

A bizottság szociáldemokrata párti elnöke, Florin Iordache a találkozót követően elmondta, tájékoztatták az EB-alelnököt, hogy az alkotmánybíróság döntései kötelező érvényűek, az igazságügyi törvények módosítására pedig azért van szükség, hogy összhangba hozzák ezeket a taláros testület határozataival. A Romániával szemben érvényben levő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) kapcsán biztosították Timmermanst, hogy a parlament, a kormány és az érintett intézmények mindent megtesznek annak érdekében, hogy az EB legutóbbi jelentésébe foglalt ajánlásokat teljesítse az ország, majd záruljon le az MCV. 

Arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy Timmermans javasolta-e a testületnek a Velencei Bizottság véleményezésének kikérését az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban, Iordache azt felelte: amennyiben ez szükségesnek bizonyul, meg fogják tenni. 

"Mindig szem előtt tartottuk a Velencei Bizottság véleményét, és ez ezután is így lesz. Ebben az ügyben eddig nem kértünk véleményezést, de amikor elkezdjük megvitatni a bizottságban az alkotmányellenesnek ítélt módosításokat, azt is megtárgyaljuk majd, hogy szükség van-e a véleményezésre. Eddig azért nem kértük ki a Velencei Bizottság álláspontját, mert az általunk eszközölt módosítások nem mennek szembe a testület döntéseivel" - magyarázta Iordache. 

A bizottsági elnök szerint azt is közölték Timmermansszal, hogy "semmi szín alatt nem akarnak háborút a parlament és az igazságügyi rendszer között", a három törvény módosításával a cél az igazságszolgáltatási rendszer "valós függetlenségének" biztosítása. 

Az ellenzék is ott volt

A különbizottság nemzeti liberális párti tagja, Alina Gorghiu szerint Timmermans azt javasolta a román parlamentnek, hogy ne hozzon "az igazságszolgáltatást megfélemlítő" törvényeket, hogy konzultáljon a szakmai szervezetekkel és az Európai Bizottsággal, illetve hogy "ne kerülje a Velencei Bizottságot". 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke, Dan Barna az egyeztetést követően azt mondta, az EB első alelnöke megerősítette azt, amit az USR több ízben is hangoztatott már: az, hogy 2019 végéig lezárul az MCV, csak egy óhaj, egy célkitűzés, amelyet megpróbál teljesíteni az ország, valójában azonban "nincs konkrét határidő az MCV megszüntetésére".

Johannis: Timmermans elkötelezett marad a jogállamiság mellett

Az államelnöki hivatal közleménye szerint az egyeztetésen Timmermans méltányolta a Romániának a korrupció elleni küzdelemben elért eredményeit, illetve azt, hogy a román társadalom egyre inkább támogatásáról biztosítja a jogállam értékeit, "ami azt jelzi, hogy az állampolgárok modern, európai országot, tisztességes igazságszolgáltatást és kiegyensúlyozott társadalmat szeretnének". Az EB első alelnöke hozzátette, nem vonja kétségbe a hazai igazságszolgáltatás függetlenségét, "az utóbbi időben az igazságügyi rendszer ért támadások azonban rossz színben tüntetik fel Romániát". 

Az egyeztetés fő témáját az igazságügyi törvények módosítása és a korrupció elleni küzdelem folytatása képezte - mutat rá a közlemény, amely szerint Johannis elnök biztosította Timmermanst, hogy továbbra is elkötelezett marad a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes harc támogatása mellett. 

"Az igazságügyi törvények kapcsán az elnök megjegyezte: szeretné, ha javítanának ezeken, a román állampolgároknak ugyanis az igazságszolgáltatás függetlenségét megerősítő, a jogállam működését garantáló, jó törvényekre van szükségük" - idézi a közlemény Johannist, aki arra is rámutatott az egyeztetésen, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség tevékenységének hatékonysága nem vonható kétségbe. 

Timmermans is megszólalt

 Az EB első alelnöke szerint Románia sok eredményt ért el az igazságügyi reform területén - amelyet Brüsszel 2007 óta figyelemmel kísér -, és arra biztatta Bukarestet, maradéktalanul alkalmazza a reformokat, mert így zárhatják le 2019 végéig az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, amelynek keretében Brüsszel figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatást.

Rámutatott: Viorica Dăncilă miniszterelnök felvetette, hogy ez az ellenőrzés már 2019 első féléve előtt lezáruljon, hiszen Románia a jövő év első felében tölti be az EU soros elnökségét. Timmermans szerint ez is lehetséges, de csak akkor, ha Bukarest maradéktalanul alkalmazza a reformokat. Ennek érdekében arra biztatta a különböző romániai intézményeket és hatóságokat, hogy ne dolgozzanak egymás ellen.

Úgy vélte, hogy a román igazságszolgáltatás jelenleg független és erős hatalmi ág, amire büszkék lehetnek a románok, viszont az utóbbi időben számos támadás érte az intézményeit a politikusok részéről. Timmermans szerint ezzel azt a benyomást kelthetik az állampolgárokban, hogy az igazságszolgáltatás nem működik jól. Timmermans jelezte, hogy ezzel nem ért egyet, és arra kért minden érintett román intézményt, hogy tiszteljék egymást, és ne avatkozzanak bele egymás dolgába a hatalmi ágak szétválasztásának elve értelmében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?