Oktatási szakértő a kényszervakációkról: meg kell hosszabbítani az iskolai évet

Az iskolai év egy héttel történő meghosszabbítását javasolja a bukaresti Neveléstudományi Intézet vezérigazgatója a hóviharok és a fagyhullám miatti tanítási szünetek ellensúlyozására.

Ciprian Fartusnicot annak kapcsán kereste meg a román sajtó, hogy ezen a héten több száz tanintézmény bezárt az országban a mostoha időjárás miatt. Bukarestben például egész héten szünetel az oktatás.

A szakember szerint a kényszerszünet miatt kieső tanítási órák pótlása a gyerekek megterhelése nélkül lehetetlen. Úgy vélte: az órákat elvileg szombatonként kellene bepótolni, de ettől ódzkodnak a pedagógusok, így inkább a hét közben tanórák számát növelik meg, s ez nem tesz jót a diákoknak.

„A tanév egy héttel történő meghosszabbítása megoldást jelentene erre a problémára” – jelentette ki Fartusnicot. Érvei szerint a tanév rendjét úgy kellene kialakítania minisztériumnak, hogy számoljon az időjárás miatti rendkívüli helyzetekkel is. Ehelyett szerinte a szaktárcát a „tehetetlenségi erő” irányítja.

A szakember szerint nem az jelenti a problémát, hogy a tanév féléveit rövidebb szünidők szakítják meg. „Az a gond, ha túlságosan hosszú a nyári vakáció, a félév pedig töredezett az oktatás szempontjából. Ilyen körülmények között a pedagógus nehezen tudja rávenni a gyereket arra, hogy a tananyagra összpontosítson” – magyarázta Neveléstudományi Intézet vezérigazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?