Székelyföldön is bezárnak iskolák a nagy hideg miatt?

Rendkívül hideg időjárás esetén a háromszéki hatóságok is fontolóra veszik a tanítási szünet elrendelését. Sebastian Cucu prefektus hétfőn arról számolt be, hogy összehívta Kovászna megyei készenléti bizottságot, hogy eldöntsék, milyen védelmi intézkedéseket vezetnek be a narancssárga jelzésű fagyriadó idejére.

A kormány megbízottja közölte: elrendelte a hidegnek leginkább kitett személyek, a hajléktalanok beazonosítását és védett helyre menekítését. Beszámolója szerint szóba került a tanítási szünet bevezetése, főként az elemi osztályok esetében.

Sebastian Cucu szerint egyelőre nem jeleztek problémás eseteket, a hatóságok felügyelet alatt tartják az eseményeket. Ha viszont tovább csökkennek a hőmérsékleti értékek, akkor egyenként kielemzik valamennyi tanintézet helyzetét, és esetenként elrendelhetik a tanítási szünetet is.

A „kis Szibériaként” is emlegetett Bodzaforduló polgármestere, Leca Băncilă szerint a város közintézményeiben és a lakosságnál is biztosított a szükséges fűtőanyag-mennyiség. Hozzátette: hozzá vannak szokva a rendkívüli hidegekhez, és biztosítani tudják a fűtést. Bodzafordulón tavaly január 10-én jegyezték a hidegrekordot, amikor mínusz 32 Celsius fokot mutattak a hőmérők higanyszálai. Akkor néhány napra bezárták a tanintézményeket.

Több megyében zártak be iskolák. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt hétfőn több megye tanintézményében is felfüggesztették a tanítást. Dolj, Ilfov megyében és a fővárosban hétfőn és kedden szünetel az oktatás. A tanügyminisztérium szerint hétfőn Konstanca megyében is szünetel a tanítás, Giurgiu megyében pedig kedden sem kell iskolába menniük a diákoknak. Az oktatási szaktárca közleménye szerint a tanfelügyelőségek jindokolt esetekben kérhetik a tanév rendjének változtatását, ezeket azonban csak akkor hagyják jóvá, ha bepótolják az elmaradt órákat a diákok. Jelen esetben a tanfelügyelőségek jóváhagyásával az oktatási intézmények maguk dönthetik el, hogy mikor pótolják be a rossz időjárás miatt elhalasztott tanórákat a diákok.

Az ország leghidegebb térségében, Bodzafordulón hivatalos mérések szerint 2005. február 8-án mérték a hidegrekordot, mínusz 35,8 Celsius fokot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?