Gyergyóalfaluban volt a leghidegebb hétfőn reggel

Országos szinten Hargita megyében mérték a legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket hétfő reggel, amikor Gyergyóalfaluban mínusz 22 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. 

A nagyszebeni meteorológiai központ szakértői szerint a megye más településein is nagyon hideg volt, a Bucsin-tetőn mínusz 20, Maroshévízen mínusz 19, Székelyudvarhelyen mínusz 11 fokig süllyedt a hőmérők higanyszála. 

A meteorológiai központ szakembere, Udo Reckerth szerint a Gyergyóalfaluban mért hőmérséklet a legalacsonyabb volt az országban, azonban a mérés alól kivételt képeznek a hegyvidéki térségek. Az idézett forrás szerint nem ezek voltak a legalacsonyabb mért hőmérsékletek ebben a periódusban, 1965-ben február 27-én mínusz 32 Celsius-fokot mértek Gyergyóalfaluban, mínusz 26 fokot Csíkszeredában és Maroshévízen. 

Udo Reckerth szerint egy sarki légtömeg érkezett Oroszország és Észak-Európa felé, amely begyűrűzött Európa közepéig, sőt a dél-keleti részébe is. A következő időszakban marad a hideg időjárás, éjszakánként fagyra lehet számítani, az égbolt felhős marad és helyenként havazni is fog. 

Februárban a leghidegebbet 1987-ben mérték, amikor mínusz 35 Celsius-fok volt Csíkszeredában. 

Kapcsolódók

Kimaradt?