Közvitára bocsátották Székelyföld autonómiastatútumát

A törvénytervezetet a képviselőház honlapján március 6-ig lehet tanulmányozni és véleményezni. A kormánynak és a törvényhozói tanácsnak február 26-ig van ideje véleményezni az autonómia statútumot. A közvitát követően a képviselőház szakbizottságai tárgyalnak a tervezetről és remények szerint még a tavaszi ülésszak folyamán a plénumbeli vitára is sor kerül – mondta el a kezdeményező Kulcsár Terza József.

Mint ismert, a háromszéki RMDSZ képviselő, az MPP Kovászna megyei elnöke tavaly decemberben egyéni kezdeményezésként nyújtotta be a bukaresti parlamentbe a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómiastatútumot. Mint utólagos nyilatkozatokból kiderült, legalább két RMDSZ politikus – a háromszéki Benkő Erika képviselő és Fejér László Ödön szenátor – is támogatta volna aláírásával a törvénytervezetet.

Kulcsár Terza József abban bízik, hogy az autonómiastatútum kapcsán „normális hangvételű” vitát lehet majd folytatni a képviselőház szakbizottságaiban. Hozzátette: a cél az, hogy kialakuljon egy párbeszéd és el tudják magyarázni, hogy az autonómia nem jelent határmódosítást. A háromszéki politikus szerint a törvénytervezetet nem tudják „elfektetni” a bukaresti parlametben, hiszen ez kétházas jogszabály, ezért ha 45 nap alatt nem kerül sor a parlamenti vitára, akkor hallgatólagosan elfogadottnak tekinthető. 

A székelyföldi autonómiastatútum közvitára bocsátásával egyidőben „mozgalom” is indult, a Facebookon arra szólítják fel az önrendelkezést támogatókat, hogy keressék fel a képviselőház oldalát, kattintsanak a "Trimite propunere" gombra, írják be a nevüket, majd javaslatként írják azt, hogy "Susțin adoptarea propunerii".

Kapcsolódók

Kimaradt?