Idén beterjesztik a parlamentbe az autonómia statútumot

Még idén benyújtják a parlamentbe Székelyföld autonómia statútumát, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Kulcsár Terza József.

A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, az RMDSZ parlamenti képviselője arról számolt be, hogy a polgári párt hétvégi választmányi ülésén döntés született arról, hogy még idén benyújtják a román parlamentbe az autonómia statútumot. A háromszéki politikus szerint örvendetes lenne, ha ezt a teljes RMDSZ frakció felvállalná és közösen nyújtanák be a törvénytervezetet.

„Értékelésünk szerint ez a kérdés most időszerű, nem szabad jövő évre hagyni az autonómia statútum benyújtását mert a román társadalom ezt provokációként értelmezné”, mondta Kulcsár Terza József, aki szerint a románok készülnek a nagy egyesülés centenáriumának megünneplésére és emlékeztetni szeretnék, hogy a magyar közösség 99 éve vár arra, hogy az 1918-as egyesüléskor tett ígéreteket betartsák.

A háromszéki képviselő elmondta, hogy a következő időszakban az MPP tárgyalásokat kezdeményez az RMDSZ vezetőségével, annak érdekében, hogy közösen vállalják fel az autonómia statútum parlamentbe való benyújtását. Ha viszont nem sikerül ebben megállapodni a szövetséggel, akkor két MPP-s képviselő – Kulcsár Terza József és Bíró Zsolt – fogja a tervezetet benyújtani. Lapunk kérdésére, hogy melyik autonómia statútumot készülnek benyújtani, a háromszéki politikus azt válaszolta, természetesen azt amelyet az MPP és RMDSZ szakértők közösen dolgoztak ki.

Kulcsár Terza József arról is beszámolt, hogy idén novemberben ismét meg szeretnék szervezni azt a rendezvényt, amelyen az 1918-as gyulafehérvári ígéretek betartását kérik a román társadalomtól. Az esemény helyszínéről és időpontjáról a későbbiekben döntenek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?