Két magyar szakember is lehet a TVR vezetőségében

Két magyar szakember is lehet a közszolgálati televízió (TVR) vezetőtanácsában. Sebesi Karen Attila az alkalmazottakat fogja képviselni a testületben.

A Román Televíziótársasághoz közel álló források szerint Monica Ghiurco kapta a legtöbb szavazatot az intézmény vezetőtanácsába megválasztandó jelöltek közül. A szavazást a TVR bukaresti székházában, valamint a kolozsvári, craiovai, iaşi-i, temesvári és marosvásárhelyi területi stúdiókban tartották meg hétfőn.

Monica Ghiurco 534 szavazatot kapott, a második helyen pedig Sebesi Karen Attila, a Kolozsvári Televízió román szerkesztőségének munkatársa áll, 321 szavazattal. Ők ketten kerülhetnek be a vezetőtanácsba. Mihai Rădulescura 301, míg Cristian Stoian 242 alkalmazott szavazott, így ők a póttagi tisztségekre esélyesek. A végső eredményeket kedden este 8-kor hozzák nyilvánosságra.

A Román Televíziótársaság februárban belső választások útján jelölik ki azokat a személyeket, akik az alkalmazottakat fogják képviselni az intézmény vezetőtanácsában. A jelölteket a parlament nevezi ki

A TVR vezetőtanácsát azt követően oszlatták fel, hogy 2017 szeptember 27-én a parlament plénuma elutasította az intézmény 2016-os évi tevékenységi beszámolóját. Ugyanazon a napon Doina Gradea vette át az ügyvivő vezérigazgatói feladatkört.

A törvény értelmében a TVR vezetőtanácsa 13 tagból áll: 8 tag a parlamenti frakciókat, egy tag Románia elnökét, egy a kormányt, ketten az intézmény alkalmazottait és egy személy a nemzeti kisebbségeket képviseli. Az elnököt a tagok közül választják meg, a parlament jóváhagyásával. A testület mandátuma négy évre szól.

Az RMDSZ még nem nevezte meg a jelöltjét. Sebesi Karen Attila 2010-ben szinntén bekerült a vezetőtanácsba, akkor az RMDSZ delegáltjaként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?