FRISSÍTVE - Menesztette a parlament a TVR vezetőségét

FRISSÍTVE: Elutasította szerdán a parlament plénuma a román közszolgálati televízió (TVR) 2016-os tevékenységi jelentését, ami maga után vonja az intézmény elnök-vezérigazgatójának és a teljes vezetőtanácsnak a menesztését.

A tevékenységi beszámoló szerint a TVR 2016. december 31-én történetének legnehezebb évét zárta. „Az összeomlás 10 évvel ezelőtt kezdődött, az adósságok görgetése és duzzasztása, a hasznos beszerzések hiánya, a műsorgyártás háttérbe szorítása, az alulfinanszírozás, az intézménnyel szembeni belső és külső érdektelenség az összeomlás szélére taszította az állami televíziót" - jelentette ki a szenátus kulturális szakbizottságának elnöke.

Radu Preda azt is közölte: 2016. december 31-én a TVR adóssága 653 902 073 lej volt, azaz több mint 145 millió euró. A műsorokba fektetett összeg 90 százalélkal, a piaci részesedés pedig 85 százalékkal csökkent - tájékoztatott Preda. A tevékenységi beszámoló parlament általi visszautasítása a román köztelevízió vezetőetanácsa menesztését vonja maga után - közölte a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea. 

A TVR új ügyvivő elnök-igazgatója hat hónapra szóló mandátumot kap majd. Román sajtóértesülések szerint az intézmény élére Doina Gradeát, a vezető tanács PSD átal delegált tagját jelölik majd a kormánypártok.

Jóváhagyta szerdán a parlament két házának összevont plénuma a Román Rádiótársaság új vezetőtanácsát. Románia államelnöke részéről Dragoş Gabriel Pătlăgeanu az igazgatótanács tagja, Camelia Tatiana Ilie helyettes. A kormány részéről Maria Ţoghină az új tanács tagja. A rádiótársaság alkalmazottai részéről Adrian Valentin Moise és Gabriel Basarabescu kerültek be a testületbe, helyettesek Nicoleta Balaci és Constantin Puşcaş. További tagok: Georgică Severin, Bogdan Niculescu Duvăz, Cristian Teodorescu, Ruxandra Ileana Săraru a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről, Radu F. Alexandru és Alexandru Iulian Muraru a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről, Angelo Mitchievici a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) részéről, Demeter András István az RMDSZ és Milan Miroslav Manyura a kisebbségek részéről. 

FRISSÍTÉS: Doina Gradea lesz a TVR vezetője

A parlament két házának összevont kulturális szakbizottsága jóváhagyta szerdán Doina Gradea ügyvivő elnök-igazgatói kinevezését a Román Televíziótársaság élére.  Doina Gradea a Román Televíziótársaság igazgatótanácsának tagja volt. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) honatyái elhagyták a termet a meghallgatás során. 

Doina Gradea a meghallgatásán elmondta, 1992-ben kezdte pályafutását a Mediafax hírügynökségnél riporterként, majd a MediaPro-nál és a Pro Tv televíziónál is dolgozott évekig. Közlése szerint szeretne visszaadni az évek során szerzett tapasztalataiból a Román Televíziótársaságnak is, és bízik abban, hogy hatékonyabban, optimálisabban tudná felhasználni a társaság rendelkezésére álló forrásokat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?