A levélszavazásról szervez közvitát februárban az USR

A levélszavazásról szervez közvitát februárban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amelyre az illetékes intézmények mellett meghívja a civil társadalom képviselőit is - tájékoztat a párt által az Agerpres hírügynökségnek vasárnap megküldött közlemény.

Az idézett forrás szerint a választási rendszer reformja továbbra is az USR prioritásai közé tartozik. Miután sikerült elérni az induláshoz és a választási küszöbhöz szükséges aláírások számának csökkentését, az USR most a levélszavazási rendszer javítására összpontosít.

'Az alapelv az, hogy ezt az alternatív szavazási lehetőséget ne csak az ország határain kívül élők, hanem az itthoniak is használhassák. Ehhez három törvényt kellene módosítani. Ezzel támogatni lehetne, hogy azok is szavazni tudjanak, akik nem törvényes körülmények között élnek külföldön'- nyilatkozta Matei Dobrovie, a jogszabály kezdeményezője.

Az USR azt szeretné, hogy a módosításokat már a 2019-e államelnök-választásokra gyakorlatba ültessék, hogy 'ne legyenek óriási sorok, és ne kerüljön sor a szavazati jog korlátozására'. 

Kapcsolódók

Kimaradt?