Tűz rongálta meg a válaszúti református templom mennyezetét

Jelentős károkat okozott a válaszúti református templomban a kedd délelőtt keletkezett tűz, olvasható az Erdélyi Református Egyházkerület honlapján. 

A rövidzárlat miatt fellobbant lángok a mennyezetben, valamint a tetőszerkezetben tettek kárt, a segítőkész helyiek és a kolozsvári tűzoltók gyors beavatkozása azonban megmentette az épületet.Mint kiderült, Vajda Dezső lelkipásztor vette észre a füstőlő templomtetőt, azonnal segítséget hívott, és amíg a tűzoltók kiértek, a környékbeliek maguk igyekeztek megbirkózni a lángokkal.

Válaszúton éppen folynak a villanyhálózat kicserélésének munkálatai, ezért többször szűnik meg az áramszolgáltatás. A tűzoltók szerint a folyamatos ki-bekapcsolás miatt gyulladhatott ki a gyenge, ’60-as évekbeli villanyhálózat egyik huzala.A szakértők szerint a templom mennyezetét teljes egészében ki kell cserélni, a tetőszerkezet egy részével együtt, de belső és külső tisztításra, meszelésre is szorul az épület. Egyelőre még nem tudni, hogy a helyreállításból mennyit áll a biztosító. Az Erdélyi Református Egyházkerület sürgősségi segéllyel járul hozzá a helyreállítási munkálatok mielőbbi elvégzéséhez.

A 17. századi, B kategóriás műemlék templom belsejét két éve újították, az idei évre pedig újabb javítási munkálatokat tervezett a gyülekezet.

Kapcsolódók

Kimaradt?