Szőnyegnyi aláírást gyűjtöttek a független igazságszolgáltatásért

Több mint 142 000 aláírást tartalmazó petíciót terített ki a Declic Közösség hétfőn a szenátus ülésterme elé, független igazságszolgáltatást követelve. 

A „Mindenki az igazságszolgáltatásért” című petíció szövegét és a 142 000 aláírást tartalmazó íveket papírszőnyegként terítettek ki a szenátus ülésterme elé a Declic Közösség tagjai. Roxana Pencea, a civil szervezet egyik képviselője azt mondta: az aláírásokat az utóbbi hónapokban gyűjtötték, a „Politikától független igazságszolgáltatásért” nevet viselő kampány keretében.
A civil szervezet képviselője kifejtette: az akció révén tudatosítani akarják a szenátorokban, hogy nagyon sok állampolgár elégedetlen az utóbbi időszakban hozott döntéseikkel. „Az állampolgárok nem támogatják a korrupciót, nem óhajtanak politika által uralt és bűnözők által megpecsételt jövőt” - jelentette ki Roxana Pencea.

Az akcióról Adrian Ţuţuianu szociáldemokrata párti szenátor úgy vélekedett, hogy az „nem a legmegfelelőbb” formája a tiltakozásnak, mert szerinte 142000 aláírás „még nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanez a véleménye.”

Vlad Alexandrescu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felsőházi frakcióvezetője szerint a tiltakozás a „lehető legbékésebb” volt, és bizonyos állampolgárok amiatt érzett „kétségbeesését fejezte ki, ahogy a parlamenti többség összerombolja a romániai igazságszolgáltatási rendszer építményét.”

Gabi Ionaşcu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora azt mondta, ő maga sem ért egyet az igazságügyi törvényekkel, úgyhogy szükség esetén „gond nélkül” csatlakozna a 142 000 aláíróhoz. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?