Jogerősen elítélték Traian Băsescu unokaöccsét

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Bukaresti Táblabíróság Traian Băsescu ex-államelnök unokaöccsét, Dragoş Băsescut befolyással való üzérkedés miatt. 

Dragoş Băsescut 2017 januárjában a Bukaresti Törvényszék két év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azonban fellebbezett, túl enyhének tartva a kiszabott büntetést. A Bukaresti Táblabíróság helyt adott a DNA fellebbezésének és a büntetés időtartamát 3 évre emelte.Ugyanazon ügyben korábban Ciprian Nistor üzletembert is letöltendő szabadságvesztésre ítélték, befolyással való üzérkedésben való bűnrészesség miatt.

A DNA szerint 2014 március 13-án Dragoş Băsescu, Ciprian Nistor segítségével összesen egymillió eurót kért egy üzletembertől (Sandu Staicutól - szerk. megj.), a későbbi feljelentőtől, cserében azért, hogy befolyását latba vetve elintézze: ne adjanak ki letartóztatási parancsot a nevére, és oldják fel javairól a bírósági zárlatot. 

A vádhatóság szerint Dragoş Băsescu elhitette az üzletemberrel, hogy hatalmában áll befolyásolni az igazságszolgáltatási szerveket az érdekében. Sandu Staicu közölte Dragoş Băsescuval és Ciprian Nistorral, hogy nem áll módjában ekkora összeget kifizetni, és nem is kíván ilyen jellegű beavatkozást ügye menetébe. Erre Dragoş Băsescu felajánlotta neki, hogy fiktív tanácsadási szolgáltatásokért 1 000 000 eurós szerződést írjanak alá, amelyet a panaszosnak két év leforgása alatt kellett volna részletekben törlesztenie, az ügy fejleményeinek függvényében. A gyanú elterelése végett a szerződést egy nemzetközi tanácsadó céggel kötötték volna meg - derül ki a vádiratból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?