Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Traian Băsescu unokaöccsét

Két év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Bukaresti Törvényszék Dragoş Băsescut, Traian Băsescu volt államelnök unokaöccsét, akit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) állított bíróság elé befolyással való üzérkedés miatt.

A döntés megfellebbezhető, tehát nem jogerős. Korábban ugyanezen ügyben letöltendő börtönbüntetésre ítélték Ciprian Nistor üzletembert is, befolyással való üzérkedésben való bűnrészesség miatt.A DNA szerint 2014. március 13-án Dragoş Băsescu, Ciprian Nistor segítségével összesen egymillió eurót kért egy üzletembertől (Sandu Staicutól - szerk. megj.), a későbbi feljelentőtől, cserében azért, hogy befolyását latba vetve elintézze: ne adjanak ki letartóztatási parancsot a nevére, és oldják fel javairól a bírósági zárlatot. A vádhatóság szerint Dragoş Băsescu elhitette az üzletemberrel, hogy hatalmában áll befolyásolni az igazságszolgáltatási szerveket az érdekében.

Sandu Staicu közölte Dragoş Băsescuval és Ciprian Nistorral, hogy nem áll módjában ekkora összeget kifizetni, és nem is kíván ilyen jellegű beavatkozást ügye menetébe. Erre Dragoş Băsescu felajánlotta neki, hogy fiktív tanácsadási szolgáltatásokért egymillió eurós szerződést írjanak alá, amelyet a panaszosnak két év leforgása alatt kellett volna részletekben törlesztenie, az ügy fejleményeinek függvényében. A gyanú elterelése végett a szerződést egy nemzetközi tanácsadó céggel kötötték volna meg - teszik hozzá az ügyészek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?