FRISSÍTVE - Szúrja a szemét – eltávolítaná a kétnyelvű megyetáblát egy PNL-s képviselő

FRISSÍTVE - A Maros és Fehér megye határában lévő kétnyelvű megyetábla törvényellenes Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt Fehér megyei képviselője szerint, aki azt ígérte, saját kezűleg fogja leszedni a táblát, ha a hatóságok ezt nem teszik meg. A táblát a Maros Megyei Tanács helyezte ki. FRISSÍTÉS: A megyei tanács közölte, a tábla Maros megye területén van felállítva, így a törvény értelmében kötelező a kétnyelvű felirat.

A politikus Facebook-oldalán azt fejtegeti, hogy illegális többnyelvű táblákat azokon a településeken kihelyezni, ahol a magyar lakosság nem éri el a 20 százalékot.  „Egyesek sehogy sem nyugszanak!” – írta a közösségi oldalon. Közölte, hogy a Fehér Megyei Tanácshoz fordul a – véleménye szerint – törvénytelen tábla ügyében. A képviselő úgy tudja, írásban is kérelmezték a magyar tábla levételét, de ha nem születik törvényes megoldás, maga fogja levenni, ígérte. 

Florin Roman az a politikus, aki korábban tüntetéseket helyezett kilátásba, ha a parlament elfogadja az RMDSZ tervezetét az anyanyelv-használati jogok bővítéséről, valamint szintén ő volt az, aki teljes három órán át éhségsztrájkolt tiltakozásul amiatt, hogy a kormány nem utalt ki pénzt a gyulafehérvári Egyesülés emlékmű megépítésére.

Mint ismert, a közigazgatási törvény szerint kötelező a kétnyelvű táblák elhelyezése ott, ahol egy adott nemzeti kisebbség számaránya 20 százalék vagy annál több. A jogszabálynak azonban egyetlen cikkelye sem tiltja a táblák elhelyezését, ha a kisebbségi lakosság számaránya nem éri el a 20 százalékot.

Jogszerű a kétnyelvű táblák használata

A Maros Megyei Tanács közleményben reagált Florin Roman felháborodására. Leszögezték, a kétnyelvű tábla Maros megye területén van felállítva, és a 2015-ös helyi közigazgatási törvény értelmében az önkormányzatoknak kötelességük kétnyelvű feliratokat használni abban az esetben, ha egy közigazgatási egységben a kisebbség számaránya meghaladja a lakosság 20 százalékát.

„Másodsorban felhívnánk Florin Roman képviselő úr figyelmét arra, hogy a közúti táblák megrongálása bűncselekménynek számít” – közölte a Maros Megyei Tanács sajtóirodája.

„Maros megye román és magyar lakossága bizonyította már, hogy a két közösség békében és kölcsönös tisztelettel tud együtt élni, és túlléptek a 90-es márciusi eseményekhez vezető feszültségeken. Maros megye lakosainak elege van abból, hogy a kétnyelvű feliratok ügyét folyamatosan viták gerjesztésére használják egyes politikusok” – írták.

Továbbá közölték, a megyei tanács kommunikációjában odafigyel a kétnyelvűségre, „nemcsak azért, mert erre kötelezi a törvény, hanem azért is, mert ezáltal tiszteletét fejezi ki a kisebbségi közösségek tagjaival szemben”. „Arra ösztönzünk minden megyei tanácselnököt, hogy kövessék a példánkat” – tették hozzá. 

Kapcsolódók

Kimaradt?