Tüntetést szervez a PNL, ha bővülnek a magyarok anyanyelv-használati jogai

Kész tüntetéseket szervezni a Nemzeti Liberális Párt, ha a parlament elfogadja az RMDSZ javaslatát, és a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökken az anyanyelv-használati küszöb a helyi közigazgatásban – jelentette ki csütörtökön Florin Roman képviselő.

A liberális politikus azzal vádolja a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy támogató szavazatokért cserében „darabonként eladja Romániát” a magyaroknak. Információi szerint ugyanis a PSD már kiegyezett az RMDSZ-szel abban, hogy a parlament szeptember végéig módosítja a közigazgatási törvényt.

A képviselő szerint, ha a módosított jogszabály életbe lép, Románia több mint 400 településén kötelezővé válik a magyar nyelv használata a közigazgatásban. Ráadásul – tette hozzá – mindez az egyesülés centenáriumának küszöbén történik. A politikus sérelmezte azt is, hogy a PSD-ALDE koalíció vezetői nem határolódtak el Kelemen Hunor szövetségi elnöknek attól a korábbi nyilatkozatától, miszerint az egyesülés századik évfordulója a magyarok számára nem ünnep.

Florin Roman felszólította a koalíciót, hogy már a szakbizottságokban utasítsák el az RMDSZ javaslatait. „Miközben a Hargita és Kovászna megyei románokat megalázzák a saját országukban, a PSD vakon támogatja az RMDSZ kéréseit. A PNL felszólítja a PSD-t, hogy ne adja el darabonként Romániát az RMDSZ szavazataiért cserében. (…) Nagyon komolyan fontolgatjuk, hogy utcára vonulunk a románok jogainak védelmében, a centenárium küszöbén” – fogalmazott a politikus.

A közigazgatási törvény tervezett módosításairól Liviu Dragneát, a PSD elnökét is kérdezték az újságírók a csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus a PNL vádjait „tartalmatlannak” nevezte, és kampányízűnek minősítette. Egyenes választ azonban nem adott arra a kérdésre, hogy a PSD támogatja-e az RMDSZ javaslatait.

A közigazgatási törvényt módosító tervezetet júniusban terjesztette be az RMDSZ a képviselőházba. A jogszabályt a munkaügyi szakbizottság már pozitívan véleményezte, hamarosan az közigazgatási bizottság tárgyalja.

Kapcsolódók

Kimaradt?